2017-02-13 12:44:26

Реформи “Укрзалізниці”: тарифи підвищуємо, а зарплати - ні

Цей проект наказу зібрав 7 лютого розширене засідання робочої групи СПО об’єднань профспілок. На нього було запрошено і представників "Укрзалізниці". Вони розповіли профспілчанам, що подорожчання викликане важким фінансовим станом підприємства, адже держава винна 3 млрд. гривень компенсації за пільгові перевезення. А підвищення вартості перевезень дозволить отримати додаткових 400 млн. гривень, щоб хоч частково перекрити борг. Тобто, замість того щоб повернути кошти, які заборгував бюджет, менеджери «Укрзалізниці» вирішили закрити діру за рахунок звичайних українців.

Профспілки висловились категорично проти таких дій "Укрзалізниці". Адже, враховуючи призначення нового іноземного керівника, можна було сподіватись на нові та ефективні методи управління. Хоча, для цього необхідно хоча б знаходитись на роботі, а не влаштовувати естрадні гастролі. Взагалі, останні корупційні скандали навколо “Укрзалізниці” не додають оптимізму. Складається враження, що всі кошти від підвищення тарифів йдуть у кишені корупціонерів, яким все мало.

Так, у 2016 році тарифи було підвищено на 15 відсотків, рік «Укрзалізниця» закінчила з прибутками, але змін на краще не побачили навіть працівники підприємства. Ані умови роботи, ані зарплати не змінюються. Жодної інформації щодо реформування підприємства працівникам не надходить. Обурена таким відношенням профспілка залізничників влаштувала акцію протесту під офісом компанії. Люди вимагають припинити скорочення виробничих штатів, безпідставні зменшення планів та звільнення. На Львівській залізниці через мізерні заробітки звільнився весь техперсонал, від чого страждає безпека перевезень. Машиністи, щоб бачити сигнали, мусять на кожній зупинці виходити і вручну зчищати лід із лобового скла, бо не працюють двірники на локомотиві.

Профспілка неодноразово намагалась налагодити діалог з керівництвом, проте нічого не вийшло. Хоча, закордонний менеджер мав би привезти з батьківщини притаманну європейцям повагу до профспілчан і почати діалог із ними. На жаль, він навіть не вийшов до людей.

«Три години майже 2000 людей на лютому морозі чекали відповідей від Балчуна, як жити залізниці з мізерними зарплатами рядових працівників і з несправними потягами, які возять пасажирів. До мітингарів вислали аж цілу секретарку, яка плуталась, де керівник: у відрядженні чи у відпустці», – підсумовує представник профспілок у Верховній Раді, народний депутат Сергій Каплін.

У працівників резонні запитання до прозорості закупівель, фінансового плану, цільового використання коштів від підвищення цін на квитки. А головне – чому в жодному поданні, в жодному наказі на підвищення тарифів серед причин не згадується зарплата звичайних працівників?

 

Довідково: зарплата директора ПАТ “Укрзалізниця” Войцеха Балчуна становить від 800 тис. до 1 млн. доларів на рік.

fpunews.org