2017-02-10 09:56:40

Порушив трудове законодавство – сплачуй «драконівські» штрафи

Тепер, якщо  має місце факт недопущення державного інспектора праці до перевірки, коли вона здійснюється з метою виявлення працівників без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи за повний робочий час, установлений на підприємстві (тобто якщо людина офіційно має працювати 4 години, але за фактом працює 8), та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, розмір штрафу складе 100 розмірів мінімальної заробітної плати, що становить 320 тис. грн.

Якщо перевіркою виявлено вищенаведені факти порушення, а також недотримання встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць або виплата їх не в повному обсязі, розмір штрафної санкції складатиме 96 тис. грн. за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці тягне за собою штраф у розмірі 32 тис. грн. за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (наприклад, якщо роботодавець не платитиме за роботу в нічний час, надурочну роботу тощо). Таку ж компенсацію виплатить недобросовісний роботодавець за кожного працівника у разі недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Порушення інших вимог трудового законодавства загрожує роботодавцям штрафом у розмірі 3200 грн. До цього виду штрафу відноситься і штраф за неподання або несвоєчасне подання повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Зазначимо, що до кримінальної відповідальності роботодавець може бути притягнутий тільки за рішенням суду, а відкрити кримінальну справу можуть правоохоронні органи після звернення громадян, чиї права порушені, або контролюючих органів, які виявили факт порушення.

Кримінальна відповідальність може загрожувати роботодавцю за деякі порушення трудового законодавства, зокрема, за незаконне звільнення працівника; при повторному порушенні або вчиненні неправомірних дій щодо соціально захищених категорій громадян (вагітні жінки, неповнолітні, одинокі батько і матір, опікуни, які виховують дітей до 14 років); за умисну невиплату заробітної плати за період більше, ніж за один місяць; за нецільове використання грошей, призначених для виплати зарплати.

У зв’язку з вищезазначеним, роботодавцям слід не тільки переглянути систему оплати праці, але й своє ставлення до порушень законодавства про працю.

 

                                                                                              Уляна Гураль,

начальник юридичного відділу

Ради профспілок області