2014-05-25 16:41:30

Літо приймає екзамен


Відбулося засідання відповідної координаційної ради облдержадміністрації. На Прикарпатті 148 тисяч школярів віком до 15 років. Як зазначив на засіданні ради директор департаменту освіти, науки, сім”ї, молоді і спорту Сергій Дерев”янко ставиться завдання не менше 70% цих дітей охопити оздоровчими заходами. Для цього планується задіяти 597 пришкільних таборів, 92 наметових містечка, 12 закладів праці і відпочинку.
Найбільш якісне оздоровлення дітей буде здійснюватись в 13 стаціонарних закладах. Зараз проводиться ремонт цих оздоровниць, поповнення їх меблями, кухонним обладнанням, спортивним інвентарем, здійснюється підбір кухарів, медпрацівників, вихователів. Заповнення стаціонарних дитячих закладів – важливе завдання профспілок.
При цьому найважливішим питанням залишається фінансування оздоровчої кампанії. З бюджету обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в 2014 році виділяється 9,2 млн.грн., на 40 % більше, ніж в минулому році.
При частковому фінансуванні стаціонарних дитячих закладів кошти Фонду передбачаються на покриття вартості харчування (40 грн. на один день), на лікування та культобслуговування (3 грн.на один день) і складають 903 грн. від вартості дитячої путівки, тобто близько третини її повної ціни. Решту повинні доплачувати батьки. (Тривалість оздоровчої зміни – 21 день).Для переважної більшості працюючих такі витрати не під силу. Адже ціна дитячої путівки в цьому році складає від 2,7 тис. грн. до 3,8 тис. грн. Без допомоги адміністрації і профкомів тут не обійтись.
В минулому році значні витрати на оздоровлення дітей здійснили профкоми обласних організацій працівників нафтогазової і хімічної промисловості, науки і освіти, охорони здоров”я. В цілому допомога профкомів склала 3 млн. грн. Можна сподіватися, що і в нинішньому році витрати профбюджетів на ці цілі будуть не меншими.
Важливою тут є також допомога спонсорів. Ініціювати таку допомогу могли б також і профспілки шляхом звернень до бізнесових структур.
Відповідно до Закону України “Про державні закупівлі” обласним відділенням ФСС з ТВП закуплено близько 2500 дитячих оздоровчих путівок за повну вартість, які будуть розподілені в робочих органах Фонду відповідно до подальших заявок страхувальників. При розподілі путівок перевага надаватиметься дітям членів сімей застрахованих осіб з особливим статусом: малозабезпеченим, напівсиротам, з багатодітних сімей. Батьківська плата за ці путівки становитиме 10% їх вартості. Важливо, щоб в такому випадку був дотриманий принцип соціальної справедливості.
Профспілки усвідомлюють, що оздоровлення дітей було і залишається справою державної ваги.

І.Басюк, голова правління обласного відділення
Фонду соціального страхування від
тимчасової втрати працездатності