2016-12-06 14:27:47

Страйк бурштинських енергетиків: протест чи захист?

Не голова профспілкового комітету чи інший функціонер, а вся організація своїми діями може вплинути на роботодавця з метою покращення соціальних стандартів для працюючих членів профспілки, пенсіонерів, студентів, інших незахищених верств населення. Адже достатньо глянути на ціни в магазині, рахунки в платіжках за компослуги та співставити свої доходи з Е-деклараціями «обраних», щоби пересвідчитися в правильності та необхідності дій трудівників. А роль лідера в цих умовах мають взяти на себе голови профспілкових комітетів.

Після приватизації ВАТ «Західенерго» реструктуровано в ПАТ «ДТЕК Західенерго». Перед своїми працівниками інвестор узяв на себе ряд зобов’язань. Утім, під час робочих зустрічей керівництва ДТЕК та профактиву компаній, що входять у сферу впливу ДТЕК, фактично відбувався монолог, а не діалог між соціальними партнерами. Це, звичайно, викликало в трудових колективах соціальну напругу.

Тож узявши на себе відповідальність, профком Бурштинської ТЕС спільно з ініціативною групою організував 29 вересня поточного року на території електростанції попереджувальну акцію протесту, в якій взяло участь кількасот осіб. Основна мета акції – привернути увагу громадськості, ЗМІ про невиконання вимог профкому щодо підвищення зарплати на 100 % для робітничого персоналу; повернення оплати оздоровчих працівникам при наданні відпустки та надбавки за стаж роботи в енергетиці; забезпечення повної чисельності персоналу Бурштинської ТЕС згідно штатного розпису на 01.12.2015 р., а також невиконання умов Колективного договору адміністрацією та інвестиційних зобов’язань інвестора.

12 жовтня 2016 року на робочій зустрічі керівництва ДТЕК з профспілковими лідерами структурних підрозділів компанії було досягнуто незначних поступок щодо виконання вимог протестуючих.  Проте досягнуті мізерні зміни в оплаті праці не стосуються працівників соціальної сфери Бурштинської ТЕС, яких нараховується 230, а це є порушенням умов колдоговору.

16 листопада п.р. профком приймає рішення вкотре направити свої вимоги до адміністрації та вийти на повторну акцію протесту. І в найближчу неділю понад 1000 бурштинських енергетиків майже на годину перекрили рух на автотрасі Львів – Івано-Франківськ навпроти ТЕС. Страйкарі безперервно переміщалися пішохідним переходом, блокуючи рух транспорту, із-за чого на трасі утворилися велетенські затори.

Але і цього разу керівництво ДТЕК не дослухалося до справедливих вимог протестувальників. Тож кілька днів потому в м. Львові відбулася робоча зустріч заступника голови ЦК галузевої профспілки, голів Львівської та Івано-Франківської облпрофоб’єднань, профкомів ПАТ «ДТЕК Західенерго», членів профспілки Бурштинської та Добротвірської ТЕС, ПП «Галенерго» та ВП «Львівенергоспецремонт». Вимоги ті ж – підвищити оклади на 30 % всім працівникам Товариства, які займають посади з 5 по 16 грейди включно. У випадку невиконання цих вимог «Укрелектропрофспілка» залишає за собою право провести подальші масові акції протесту до 11 грудня поточного року.

За розрахунками голови профкому Бурштинської ТЕС Руслана Карвацького, щоби втілити вимоги працівників, треба зовсім небагато. Собівартість кіловат-години електроенергії становить 2,6 коп., що складає 2,3 % від собівартості без врахування податків на заробітну плату. Виходить, що на зарплату працівникам потрібно додатково виділити… одну копійку. Чи вистачить сміливості менеджерам Ахметова піти назустріч бурштинським енергетикам та не провокувати соціальну напругу в колективі?

Нагадую, протестні акції – не самоціль, а лише один з інструментів профспілкової боротьби за гідне життя українців. Достойний рівень зарплати, поповнення державного і місцевих бюджетів, сильна армія, незалежна Україна – ось що є основним завданням профспілок України.

Василь Гриньків, голова обласної організації

профспілки працівників енергетики

та електротехнічної промисловості України