2016-09-26 17:01:07

Активний профком – успішний університет

–                   Який відсоток студентів охоплено членством у профспілці і яка доля серед них контрактників? Як мотивуєте студентство вступати в її ряди?

–                   Членами профспілки наразі є близько 4 тисячі студентів університету, з яких біля тисячі – платники. Останні сплачують 50 гривень у рік, причому не регулярно. З державниками простіше: з них автоматично стягується 2 % членських внесків. Тож виходить, що студент державної форми навчання платить більше, контрактної – менше. Співвідношення бюджетників і платників складає приблизно 90 і 10 % відповідно.

Відверто кажучи, загітувати першокурсника-контрактника оплатити річний членський внесок доволі непросто. Ця категорія студентів не надто бажає вступати в ряди профспілки. Та після реально цікавого заходу, організованого профкомом, буває, самі до нас приходять з метою стати членом первинної організації. Також їх заохочуємо нашими культмасовими заходами, знижками на оздоровлення. Інформацію про виконану роботу поширюємо через інтернет, соцмережі, на інформаційних дошках, старостатах. Словом, проводимо профорієнтаційну діяльність.

На початку жовтня для профоргів першого курсу організовуємо навчання-тренінг. Розповідаємо про нашу первинку, вислуховуємо їхні проблеми, влаштовуємо дебати, «круглі столи» – і все це в один вечір. Такий захід теж заохочує студентів поповнювати ряди профспілки.

–                   Чи надається допомога студентам із малозабезпечених сімей?

–               Ми рідко відмовляємо в матеріальній допомозі. Якщо студент приносить довідку, що він сирота, малозабезпечений чи, скажімо, захворів або з ним трапилось якесь нещастя, то ми, звісно, намагаємось допомогти – якщо не повною мірою, то хоча б частково.

–                   Які заходи проводяться з оздоровлення студентства?

–              Намагаємося щоліта відправляти біля сотні студентів на море. 30-40 % путівки оплачують вони, решту суми – ми. Цього літа 94 студенти оздоровилися в СОТ «Буревісник», що в Лазурному Херсонської області.

–                   А з відпочинку?

–              21 вересня до Дня університету нами проведено квест-турнір для першокурсників. Кожна команда отримала завдання, куди і в якому напрямку вона мала рухатися. Коли ж учасники прибували на відповідну точку, скажімо, до університетського корпусу чи гуртожитку, вони отримували нове завдання – назвати, наприклад, усі структурні підрозділи вузу. Правильно відповівши, рухалися далі. І таких точок було десять. У такий спосіб ми поєднали приємне з корисним: відтепер першокурсники краще обізнані з історією університету, орієнтуються в географічному розташуванні корпусів, які направду розкидані містом. Переможці квесту отримали призи: квитки на вечірку в нічному клубі «Ельдорадо» та для участі в караоке у розважальному закладі «Роджер», фірмові футболки.

Щорічно навесні профком проводить конкурс краси «Міс Університету нафти і газу». Дівчата з хореографічної студії кілька місяців працюють з дівчатами, результатом чого стає досить непогане дійство. Спільно з центром культури і дозвілля студентів проводимо огляд-конкурс художньої самодіяльності «Агов! Ми шукаємо таланти», в якому студенти молодших курсів мають можливість проявити себе у вокальному, хореографічному, інструментальному та драматичному жанрах.

Щомісяця ініціюємо екскурсії – поїздки замками Львівщини й Закарпаття, до печер Тернопільщини, на футбольні матчі у Львів. Хорошою традицією став відпочинок у Карпатах: щороку піднімаємося зі студентами на Говерлу й Хом’як.

Також організовуємо внутрішньо інститутські та всеуніверситетські змагання з міні-футболу, волейболу.

–              У соціальній сфері маєте якісь напрацювання?

–             Про соціальні заходи ми теж не забуваємо. Регулярно проводимо тренінги про надання першої домедичної допомоги, акції зі здачі крові. До Дня святого Миколая організовуємо збір коштів серед студентів університету. На зібрану суму закуповуємо необхідні товари та речі для Міжрегіонального центру соціально-психологічної реабілітації дітей в області.

–                І останнє. Яка позиція профкому щодо заяви Мінфіну про скорочення стипендій для студентів?

–               Вважаю, що це абсолютно нелогічний розподіл коштів. Видатки, передбачені на соціальні стипендії, явно не будуть профінансовані. Ці кошти, на мій погляд, просто перекинуть на іншу статтю витрат.

 

 

Розмову вів Тарас Гросевич