2016-07-27 14:33:30

Без ґрунтовних знань профактивісту не обійтись (до проблеми навчання держслужбовців)

Склад профактивістів постійно змінюється. Так, у минулому році були проведені звітно-виборні конференції в усіх 18 міських і районних комітетах профспілки, збори – в 380 первинних профспілкових організаціях. При цьому серед членів профкому та ревізійних комісій первинок кожен третій обраний уперше. Змінився і склад президій міськкомів і райкомів профспілки. Це зумовило необхідність проводити навчання як у м. Івано-Франківську, так і в містах та районах. На базі обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій щорічно проводиться школа профспілкового активу.

Важливого значення набувають проведення днів профактиву в містах і районах у ряді первинних профорганізацій. До проведення навчання залучаються керівники установ і організацій, фахівці держадміністрацій і місцевих рад, науковці, профспілкові працівники.

В 2015-2016 навчальному році обкомом, райкомами (міськкомами) профспілки різноманітними формами навчання було охоплено понад 2 тисячі профактивістів.

Наведемо приклади навчальних закладів, які мали значний громадський резонанс. Так, у травні поточного року відбувся обласний триденний семінар для голів профорганізацій соціальної сфери на тему: «Правове регулювання трудових відносин та соціальне забезпечення працівників державних установ».

Перед учасниками семінару виступили заступники директора Департаменту соціальної політики облдержадміністрації Я. С. Ульванська та В. І. Яворський. Вони ознайомили профактив з реалізацією державної соціальної політики в області, акцентували увагу на поліпшенні колективно-договірного регулювання та оплати праці, поліпшення співпраці профспілкових організацій з керівниками установ щодо вирішення життєво важливих питань діяльності трудових колективів. Про основні аспекти проведення адміністративно-територіальної реформи в Україні та дії виборних органів профспілки наголосив у своєму виступі директор обласного центру перепідготовки кадрів Б. І. Волошинський. З учасниками семінару спілкувалися голова Ради профспілок області І. Є. Басюк та голова обкому профспілки працівників держустанов Н. Н. Гушпіт, які поінформували їх про основні завдання профспілок щодо соціального захисту працівників.

Цікаво пройшла тематична рольова гра «Завдання профкому», на якій розглядалися питання щодо звільнення з роботи працівника з ініціативи адміністрації. Цей захід організував завідувач відділу галузевого обкому профспілки В. В. Моцюк.

Слухачі семінару брали активну участь у тренінгу, під час проведення якого тренер галузевої профспілки У. Є. Козубаш розкрила психологічні аспекти профспілкового лідера, формування команди однодумців, навичок спілкування з колегами.

Після завершення триденного навчально-практичного семінару його учасникам вручено свідоцтва державного зразка про підвищення кваліфікації.

Значну увагу профспілка працівників державних установ приділяє вихованню молодих кадрів, навчанню молодіжних рад обласної, міських і районних організацій профспілок.

Восени минулого року у відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю було проведено «круглий стіл» на тему: «Молоді – справедливу оплату праці та соціальний захист». Його учасниками були члени обласної молодіжної ради, голови первинних профорганізацій. За результатами засідання прийнято Звернення до Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради України, а також підтримано електронні петиції до Президента України Центрального комітету профспілки працівників держустанов та Федерації профспілок України «Справедлива та конкурентноспроможна система оплати праці на державній службі» та «Відновлення санаторно-курортного лікування працівників та оздоровлення дітей».

Учасники «круглого столу» у своєму Зверненні внесли пропозиції керівництву держави щодо посилення контролю за дотриманням трудових прав та свобод громадян відповідно до Конституції України, збільшення в державному бюджеті розміру заробітної плати державних службовців.

Профактивісти області беруть активну участь у всеукраїнських і міжобласних навчаннях, практичних заняттях, обмінюються досвідом роботи з колегами з інших регіонів країни. Так, 25 травня поточного року в м. Тернополі відбувся міжобласний семінар за участю представників Тернопільської, Івано-Франківської та Хмельницької областей з питань децентралізації органів влади та реформування профспілкових організацій в сучасних умовах. Тут порушувалися важливі питання: як здійснюється об’єднання територіальних громад в регіонах, яким чином усуваються перешкоди на цьому шляху. На семінарі його учасники обмінялися досвідом роботи з даних питань.

В навчальному процесі активно використовуються ЗМІ. Практично кожна профспілкова організація отримує обласну профспілкову газету «Єдність», райкоми й міськкоми профспілок – і всеукраїнську пресу: «Профспілкові вісті», «Бібліотечку голови профспілкового комітету». Обкомом профспілки періодично випускаються інформаційно-методичні буклети, брошури, «Профспілковий…» та «Інформаційний вісник». Також випущені буклети щодо практики роботи Надвірнянського районного комітету профспілки з питань інформаційної діяльності, молодіжної ради Городенківської організації профспілки працівників держустанов з питань впровадження молодіжної політики. Ще в іншому буклеті узагальнено досвід профорганізації Головного управління юстиції в області щодо укладання колективного договору та здійснення контролю за його виконанням.

Як результат, навчання профактиву сприяє поліпшенню результативності профспілкової роботи.

 

 

Олександр Шеремет