2016-07-14 15:54:45

Новий закон – нові непорозуміння

Засідання відкрив голова Ради профспілок області І. Є. Басюк. Він відзначив: «У голів профспілок інколи виникають непорозуміння щодо реєстрації профспілкових організацій. Їм складно розібратися з вимогами, які вони отримують від тих чи інших державних контролюючих органів».

Відповідно до порядку денного, обговорено два головних питання:

–                   нововведення, що стосуються легалізації (реєстрації) профспілкових організацій та порядок внесення змін до відомостей про профспілкову організацію, що містяться ЄДР відповідно до нової редакції Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань»;

–                   введення нового Реєстру неприбуткових установ та організацій і вимоги для профспілкових організацій для набуття статусу неприбутковості у зв’язку зі змінами до Податкового кодексу України.

В ході обговорення наголошено, що головам профкомів, не звільненим від основної роботи, нелегко проаналізовувати зміни в законодавстві, адже вони не є фахівцями з даних питань та працюють в профспілці на громадських засадах. Ускладнює ситуацію й ліквідація міських та районних управлінь юстиції, тож тепер всі реєстраційні дії можна буде здійснити тільки в Управлінні державної реєстрації ГТУ юстиції в області.

За підсумками засідання питання, які потребуватимуть негайного розв’язання, будуть вирішуватися спільно з Федерацію профспілок України шляхом внесення відповідних пропозицій Міністерству юстиції, Державній фіскальній службі України, а при потребі – і Верховній Раді, щоби необхідні зміни до того чи іншого законодавства були прийняті.

 На завершення голова Івано-Франківської облради профспілок І. Є. Басюк подякував запрошеним спеціалістам за фахові консультації та професійний діалог, а також розпорядився, аби фінансовий та юридичний відділи РПО підготували та розіслали відповідну роз’яснювальну інформацію в усі обкоми профспілок.