2016-06-27 12:21:08

До Всеукраїнської акції протесту – готуйсь!

Дане рішення Кабміну прийнято з порушенням принципів ведення соціального діалогу та норм Закону України «Про ціни та ціноутворення». Згідно чинного законодавства державні регульовані ціни, які мають істотну соціальну значимість, повинні бути економічно обґрунтованими. Наразі Уряд підмінює поняття «економічно обґрунтовані» іншим – «вирівнювання ціни на газ для всіх категорій споживачів», встановлених на європейському рівні.

Федерацією профспілок України здійснено критичний аналіз рішень органів влади щодо підвищення цін на газ та житлово-комунальних тарифів. Уряду та парламенту направлено профспілкові заперечення проти таких дій, які посилюють зубожіння громадян України, зокрема працюючих.

Президія ФПУ постановила схвалити проект Заяви членів профспілок трудових колективів підприємств та організацій України до Уряду у зв’язку з підвищенням ціни на природній газ для населення.

Профспілки вимагають, аби офіційна величина прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлена держбюджетом України в розмірі 1450 грн., була підвищена до фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб у цінах квітня 2016 року – близько 3000 грн.

Рада ФПУ на своєму засіданні 23 червня поточного року прийняла рішення провести 6 липня 2016 року Всеукраїнську попереджувальну акцію протесту проти підвищення цін та тарифів на житлово-комунальні послуги. Акція повинна проходити шляхом маршу представників профспілок зі всіх регіонів і, як планується, їх чисельність буде близько 50 тисяч. Під час маршу здійснюватиметься пікетування Верховної Ради та Кабміну України. Цей марш буде підтримано у всіх регіонах країни.

Проблеми, пов’язані з підвищенням цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, двічі виносилося на розгляд президії Ради профспілок області.

Президія РПО постановила:

–              членським організація продовжити збір підписів обласними, районними, міськими первинними профспілковими організаціями під схваленою Заявою і направляти їх від кожної профорганізації на адресу Кабінету Міністрів України;

–              звернутися до громадських організацій Івано-Франківщини про підтримку дій профспілок в організованих Радою профспілок області акціях протесту;

–              запропонувати сторонам соціального діалогу обговорити на засіданні обласної тристоронньої соціально-економічної ради питання щодо забезпечення бюджетних коштів для надання субсидій населенню та впровадження додаткових механізмів соціального захисту в умовах підвищення цін і тарифів.

Президія РПО, яка проходила 24.06.2016 року, підтримала рішення Ради Федерації профспілок України про проведення 6 липня цього року Всеукраїнської попереджувальної акції протесту проти підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Дії профспілок спрямовані на запровадження механізмів реалізації конституційного права громадян на гідний рівень життя для себе та своєї сім'ї.