2016-04-25 13:12:51

ЗВЕРНЕННЯ Президії Ради профспілок Івано-Франківської області у зв’язку з 30-ю річницею аварії на Чорнобильській АЕС

Навічно вписані в скрижалі нашої пам’яті і вдячності  імена пожежників, солдатів-строковиків,  добровольців, які  без будь-якого захисту від радіації, про яку не підозрювали, гасили пожежу, дарували щастя жити наступним поколінням людей. Чорнобиль і нині з нами – своїми втратами, наслідками, гостротою проблем. 

 Згадуючи загиблих, тих, які вже відійшли, маємо пам’ятати, що майже 2 млн. постраждалих осіб сьогодні живуть серед нас та потребують різносторонньої уваги суспільства. З них – 108 тис. інвалідів та понад 418 тис. потерпілих дітей.

Проте, останніми роками спостерігалася тенденція до звуження, до відміни низки соціальних гарантій «чорнобильцям». З причини прийнятих владою дискримінаційних рішень у 2015 році потерпілі від Чорнобильської катастрофи втратили право на значну частину своїх законних пільг і компенсацій.

Рада профспілок Івано-Франківської області  разом з ФПУ та громадськими організаціями чорнобильців рішуче виступили проти антисоціальної політики Уряду та Верховної Ради. Під стінами парламенту та Кабінету Міністрів України були організовані протестні акції.

 З ініціативи профспілок, завдяки співпраці з окремим народними депутатами України, до Верховної Ради були внесені законопроекти щодо поновлення скасованих соціальних пільг і гарантій. Більшість профспілкових пропозицій були враховані у прийнятих законах. Низка ж прийнятих парламентом змін потребує подолання вето Президента України.

Тому, профспілки і надалі будуть продовжувати відстоювати відновлення на законодавчому рівні зупинених та скасованих пільг і гарантій, підвищення пенсійних виплат постраждалим від аварії на Чорнобильській АЕС, у т.ч. мінімальної пенсії по інвалідності.

Нинішній 2016 рік згідно з Указом Президента України оголошено Роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи.

У зв’язку з цим профспілки закликають Главу держави, парламент і Уряд:

  • Створити умови для належного соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • При внесенні змін до законів України не допускати звуження прав і гарантій, скорочення пільг і компенсацій постраждалим;
  • Вирішити проблемні питання чорнобильців у сфері пенсійного забезпечення;
  • Проводити послідовну державну політику на збереження здоров’я, забезпечення зайнятості цієї категорії осіб.

         Президія Рада профспілок Івано-Франківської області звертається до членських організацій, керівників підприємств і установ, громадських організацій з проханням надати допомогу постраждалим унаслідок Чорнобильської трагедії, сприяти у вирішенні їх соціально-побутових, житлових, медичних потреб, питанням працевлаштування.

Пам’ять про Чорнобильську трагедію закликає всіх нас бути солідарними у своїх діях на підтримку постраждалих від Чорнобиля, гідного вшанування тих, хто заплатив за наше сьогодення  найвищу ціну – здоров’ям та життям.