2015-09-23 11:28:55

СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ ПРОБУКСОВУЄ

 

         Наголошувалося, що в більшості міст і районів укладені регіональні угоди об’єднань профспілок з органами місцевого самоврядування, а на підприємствах - колективні договори. Ця робота, що спрямована  на збереження у трудівників права на працю та гідну її оплату, дотримання безпечних виробничих умов, дала певні позитивні результати.

         Проте, як зазначали виступаючі, положення укладених регіональних угод та колективних договорів у звітному періоді часто порушувались. Мала місце заборгованість з виплати заробітної плати. Непродумана реорганізація житлово-комунального господарства, зокрема, в м.Івано-Франківську, призвела до суттєвого скорочення робочих місць, ліквідації окремих трудових колективів, але чомусь не вплинула на поліпшення комунальних послуг.

         Профспілковим організаціям довелося докладати немало зусиль для відстоювання конституційних прав спілчан. Так, мав місце трудовий конфлікт в КП "Житловик" м.Бурштина. Керівники підприємства мали намір скоротити 37 працюючих. Це питання було винесене на засідання профкому (голова В.В.Терлецький), члени якого не дали згоду на скорочення членів трудового колективу. Допомогу в цій справі надала також обласна галузева профспілка. В результаті тривалих зусиль була збережена кількість працюючих КП "Житловик".

         Станом на 1.02.2015 р. заборгованість по виплаті зарплати працівникам Болехівського комбінату комунальних підприємств склала 157,8 тис. грн. Причина - Болехівська міська рада заборгувала підприємству за виконані роботи понад 200 тис. грн. З цього приводу було направлено звернення до міської ради управлінням житлово-комунального господарства ОДА та обласною організацією профспілки. Голова міської ради Болехова З.В.М’якота зреагував на ці звернення. Борги за виконані роботи, а заодно і заборгованість по зарплаті працівникам комбінату були погашені.

         Обласна організація профспілки неодноразово займалась проблемою збереження робочих місць. Так, Тлумацька міська рада намагалася переробити статут місцевої житлово-експлуатаційної контори і таким чином вивільнити певну кількість працюючих ЖЕКу. Але після втручання обласної профспілкової організації вдалося ситуацію внормувати, всі працюючі залишились на своїх місцях.

         На жаль, досягнути бажаних результатів по захисту соціальних прав трудівників профспілкам далеко не завжди вдавалося. Обласна організація профспілки зверталася в ЦК галузевої профспілки, в Комітет Верховної Ради України з питань економічної політики, аби не допустити в області реорганізації двох бюро технічної інвентаризації. Проте, ці прохання не були почуті в столиці. Як результат, у двох бюро техінвентаризації було скорочено біля 200 працівників, відтак втрачено великі обсяги робіт. Не вдалося ліквідувати борги по виплаті заробітної плати на КП "Рогатинводоканал", КП "Рожнятівтеплокомуненерго", "Калуш ЖЕО №4" та на деяких інших підприємствах.

                  Галузева профспілка у звітному періоді вирішувала актуальні проблеми, які сьогодні найбільше хвилюють співвітчизників. Коли розпочалися військові події на Сході України, господарники та профспілкові організації стали активно допомагати Збройним Силам продуктами, військовою амуніцією, будівельними матеріалами. В серпні 2014 р. президія обласної організації профспілки прийняла рішення " Про збір коштів на потреби АТО". Зібрані кошти були  використані для надання допомоги на лікування нашим краянам, які були поранені в зоні АТО та перебували на лікуванні.

         Делегати конференції осуджували антисоціальні дії Кабінету Міністрів України, які викликали безстрокову шокову терапію для мешканців країни. Йшлося також про недостатню ефективність Всеукраїнської акції протесту профспілок у грудні 2014 року, учасники якої висунули вагомі вимоги до Уряду.

         У виступах, прийнятій постанові учасники конференції вимагали вдосконалювати систему правового захисту трудівників, широко використовувати засоби масової інформації, консолідувати свої зусилля, більш наполегливо проводити протестні акції, як на місцях, так і у всеукраїнському масштабі.

         Головою обласної організації профспілки працівників житлокомунгоспу, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення знову обраний Зеновій Павлишин.

         В роботі конференції взяли участь: голова Центрального комітету галузевої профспілки України О.І.Романюк, голова Ради профспілок області І.Є.Басюк, начальник управління житлово-комунального господарства ОДА Ю.Л.Басараб.

                                                                                  О.ЛЕВАДА