2014-05-23 15:22:43

В добрий час

Голова ради профспілок Івано-Франківської області Ігор Басюк: «Маємо спільні пріоритети: переформатувати відносини з державою і з роботодавцями та створити умови постійного тиску, щоб вони мусили виконувати вимоги профспілок».

Буремний час українського суспільства по-своєму випробовує кожного і всіх нас разом як громадян своєї держави. Майдан, революція гідності, збройне протистояння з Росією змінили не лише Україну і українців, змінюється увесь світ.

На нашій території, у серці Європи триває неоголошена геополітична війна за простір демократії, свободи, справедливості, за цивілізаційні цінності всього людства.

Попри те, що ворог (за все тим же майже 400-річним сценарієм) економічними, політичними, гуманітарними і вже військовими зусиллями роздирає нашу державу, нищить її зсередини і ззовні, імітує громадянське протистояння, творить імідж неспроможності нас як держави, понад 70 відсотків громадян України за останніми даними соціологічних досліджень виступають за унітарну незалежну європейську країну. І це найкраща відповідь агресорам, сепаратистам, п’ятій колоні і всім українофобам. Позиція профспілок, однієї з наймасовіших громадських організацій – державницька: єдина унітарна Україна, мир і злагода в суспільстві, добробут, гідне життя людини праці, європейські стандарти розвитку.

Переосмислюючи роль професійних спілок у цей непростий період історії наших змагань, розуміємо, що саме на профспілки нині покладена базова місія: бути школою становлення і зміцнення громадянського суспільства, силою, яка задля досягнення цієї мети має ставати і більш свідомою, і більш об`єднаною. Нам шкодить зайва роздробленість на малі профорганізації, шкодить правовий нігілізм людей, інформаційне затиснення спілчан; проблемою є також перерозподіл спілчанських коштів, як і не створений за багато років ініційований з різних малих і високих трибун страйковий профспілчанський фонд, щоб у потрібний час могти зупинитися і тримати свої вимоги до влади, до роботодавців аж до перемоги.

Бачимо як багатопартійність нашого суспільства роздробила його ідеологічно, морально. Натомість в питаннях обстоювання інтересів людини найманої праці, її економічного і соціального захисту, запровадження соціальної справедливості суспільство більш одностайне. Тож очевидно, маємо спільні пріоритети: переформатувати відносини з державою і з роботодавцями та створити умови постійного тиску, щоб вони мусили виконувати вимоги профспілок. Маємо нагадувати повсякчас собі і нашим міністрам та президентові, кожному чиновникові, керівникові організації, установи, що вони найняті суспільством на роботу, і їхнє завдання –  ефективний менеджмент, всебічний розвиток країни, захист прав людини праці у законодавчому полі. Влада і роботодавці мають бути соціально-відповідальними. Натомість бачимо, як останні стараються тримати на короткій вуздечці профактивістів, ставити до кермування своїх людей, а неугодних – позбуваються. Їм не хочеться виходити з багатолітньої тіні і безкарності, де можна все, якщо ти – олігарх і при портфелі.

На мою думку, коріння всіх подальших найпрогресивніших змін має прорости з вимог професійних спілок, з їх солідарності.

Щоб діяти, щоб ростити це коріння змін, треба з посеред іншого, дбати і про єдиний профспілчанський інформаційний простір. Передовсім, задля отримання знань і умінь, щоб повсякчас мати свою чітку позицію і могти її донести до всіх. Комусь вигідно творити міфи, що профспілки вижили себе, ні на що не здатні. Навпаки, як ніколи раніше потрібно поліпшувати імідж профспілок, розповідати про здобутки, перемоги, впроваджені ініціативи, зрештою – про їх можливості. Треба вибирати з поміж себе найосвіченіших, найавторитетніших, з характером бійців і йти в наступ на всі негаразди. Хто, як не профспілки разом із засобами масової інформації мають допомогти всьому суспільству оздоровитися, отож, бути зацікавленими у впровадженні прозорості витрачання бюджетних коштів на всіх рівнях, публічного доступу до інформації, створення механізму відкликання чиновників, правоохоронців, суддів, політиків. І в цьому профспілкам допоможе соціальний діалог, гласність процесів.

Сподіваємося, консолідації наших зусиль допоможе і цей наш інформаційний Інтернет-ресурс, який нині започатковує свою роботу. Дбатимемо, щоб доступнішими в пошуку і використанні стали офіційні, законодавчі документи, правові роз’яснення; так і про те, щоб в одному інформаційному полі жили всі найкращі ініціативи, старання наших спілчан, щоб піднімалися проблеми, які заважають поступові суспільства вперед, щоб відкритою для всіх була дискусія, проблематика, точки зору з тих чи інших питань, які народжуються в повсякденному житті. Запрошуємо до співпраці всіх, хто не хоче, щоб цвіт нашого народу працював на економіки чужих держав, щоб тяжко гарували українці у наймах в чужих світах, аби збудувати хату на рідній землі, щоб вивчити дітей чи вилікувати їх, якщо є біда. Ніхто, окрім нас самих не збудує нам процвітаючої європейської країни, де кожний громадянин має своє гідне місце, впевнений у завтрашньому дні, захищений, потрапивши в складні обставини.

Все найкраще у світі народжується від почуття патріотизму, жертовності, любові до свого роду і народу. Тож ідімо в Європу з бажанням бути серед цивілізованих країн, але зберігши свою неповторну ідентичність.