2015-07-08 09:26:44

ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛОК. Сергій Українець: «Угода про асоціацію між Україною та ЄС – це великий шанс, але і велика відповідальність»


Захід організовано Агентством модернізації України (АМУ) і проходить під керівництвом Віце-президента Європейської комісії у 2004-2010 рр. Гюнтера Ферхойгена та президента АМУ Міхаеля Шпінделеггера. У круглому столі беруть участь представники профспілок та інших громадських організацій, роботодавців, експерти. Тема дискусії - можливості та виклики, пов'язані з підписанням Угоди про асоціацію та Угоди про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі між ЄС та Україною. Завданням круглого столу є краще розуміння наступних кроків для забезпечення взаємовигідної співпраці між Україною та ЄС. Крім того, круглий стіл є можливістю для більш широкого діалогу у громадянському суспільстві, як це і передбачається Угодою про асоціацію.

Сергій Українець у своєму виступі наголосив, що профспілки, соціальні партнери та інші дієві особи громадянського суспільства повинні відігравати важливу роль у забезпеченні конкретних результатів від реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Угода містить чіткі положення щодо того, хто повинен брати участь у моніторингу її реалізації. Більш того, сприяння соціальному діалогу є одним зі зрозумілих завдань розділу Угоди про соціальне співробітництво на шляху просування гідної праці.

Заступник Голови ФПУ проінформував присутніх про те, що українські профспілки активно співпрацюють зі своїми колегами в Європі, МОП та іншими інституціями, соціально-економічними радами, які репрезентують інтереси як представників найманої праці - профспілки, так і сторону власників. Це стосується, перш за все, глав та розділів Угоди щодо забезпечення гідних та безпечних умов праці, поступового збільшення робочих місць.

Ми спільно входимо в Українську платформу громадянського суспільства, що створена для інтеграції України до ЄС, підкреслив Сергій Українець, тому питання соціального діалогу та співпраці для досягнення позитивних змін у суспільстві, проведення соціально-економічних реформ для створення умов гідної праці та гідного життя є актуальним та важливим. Він зазначив, що громадські організацій, зокрема профспілки, мають проводити моніторинг виконання умов Угоди.


На думку Сергія Українця, потрібно провести всебічний аналіз, насамперед, європейського законодавства, усіх Конвенцій МОП, - не тільки тих, що Україна вже ратифікувала, а й тих, що планується ратифікувати у майбутньому. Потрібно врахувати і те, що Президент України у «Стратегії – 2020» чітко вказав її мету – це досягнення європейських стандартів життя, в тому числі і трудових стандартів.
Сергій Українець наголосив, що особливу увагу профспілки приділяють главам та розділам, де йдеться про соціально-економічний розвиток, збільшення робочих місць та створення гідних умов праці, зокрема статті 420, 421. Він також звернув увагу на те, що в статті 424 Угоди про Асоціацію України з ЄС зазначено, що Україна забезпечуватиме поступове наближення до права, стандартів та практики Євросоюзу у сфері зайнятості, соціальної політики. Все це потрібує ефективного та результативного соціального діалогу. Профспілки до цього готові, сказав Сергій Українець.

Дискусія триватиме протягом двох днів. Обговорення 7 липня присвячене політичним викликам Угоди про асоціацію. Головне питання - те, наскільки ідея інтеграції до внутрішнього ринку Європейського Союзу допоможе стимулювати реформи в Україні. Обговорено шляхи залучення інститутів соціального партнерства та інститутів громадянського суспільства до широкої підтримки процесу реформ, а також питання очікування щодо підтримки Європейськими інституціями процесу впровадження домовленостей у рамках Угоди про асоціацію та Угоди про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі між ЄС та Україною.
Крім того, обговорено, що саме може бути зроблене у галузі освіти і як саме країни-члени ЄС можуть допомогти Україні у майбутньому, а також наступні питання:

- наскільки ідея інтеграції до внутрішнього ринку ЄС допоможе стимулювати реформи в Україні;

- можливі шляхи залучення інститутів соціального партнерства та інститутів громадянського суспільства до широкої програми реформ;

- очікування від підтримки європейськими інституціями процесу впровадження домовленостей у рамках Угоди про асоціацію та Угоди про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі між ЄС та Україною;

- реформування галузі освіти;

- як саме країни-члени ЄС можуть допомогти Україні у майбутньому.

8 липня заплановано обговорити основні виклики та можливості розвитку галузей, які матимуть особливе значення для майбутньої співпраці між Україною та ЄС, зокрема енергетичної, телекомунікаційної і транспортної.

Прес-центр ФПУ