2015-06-08 09:09:42

СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ. Представники профспілок зустрілися з лідером «Батьківщини» Юлією Тимошенко



«Влада повинна зрозуміти, що не можна так підвищувати ціни та тарифи, коли більшість населення країни знаходиться на межі бідності, навіть виживання, - зазначив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий. – Згадаємо, який діалог був свого часу по тарифах. Казали, що НКРЕКП повинна подавати профспілкам свої розрахунки, де створюється аналітична робоча група з  цих питань. Мова йшла про повірку економічного обґрунтування тарифів та питання, чи потягнуть взагалі люди ці ціни. Але профспілки фактично відсікли від цього процесу. Тепер ми є таким консультативним органом. Наші пропозиції слухають, але йдуть своїм шляхом. Нам треба в законодавчому плані повернути силу громадського контролю над діяльністю влади у всіх секторах економіки».
КАжучи про проблеми зарплат і пенсій, профспілковий лідер наголосив, що політика Уряду відносно пенсіонерів – це справжній грабіж. Якщо влада не скасує введений на пенсії податок, будуть багато заяв до суду і профспілки їх підтримують, підкреслив він. Стосовно індексації зарплат і пенсій Григорій Осовий заявив, що законопроект з цього питання вже є і «справа у тому, щоб дотиснути Уряд». А кошти на реалізацію пропозицій профспілок в Держбюджеті є.

Що стосується працевлаштування і зарплат, то, за словами Голови ФПУ, тільки за минулий рік було втрачено більш 1 млн. 200 тисяч робочих місць. Такого не було навіть під час фінансово-економічної кризи 2008 року. Зараз ринком праці взагалі ніхто в Уряді не займається. І тут профспілкам і законодавцям є над чим спільно працювати.

Ще одна важлива проблема – це розробка проекту Трудового кодексу. Як проінформував Григорій Осовий, 4 профоб’єднання, що входять до складу СПО об’єднань профспілок, створили робочу групу, яка «докапіталізувала» законопроект Михайла Папієва та групи народних депутатів. Вони запропонували внести його на розгляд до Верховної Ради України. Голова ФПУ звернувся до членів фракції «Батьківщина» з проханням допомогти цей проект імплементувати. «Треба не форсувати події, відкрити його для того, щоб практики та експерти над ним ще ефективно та результативно попрацювали, - підкреслив Голова ФПУ. – Це має бути такий Трудовий кодекс, який забезпечив би надійний соціально-економічний захист працівників.



Григорій Осовий особливу увагу під час зустрічі приділив питанню санаторно-курортного лікування та оздоровлення за рахунок коштів державного соціального страхування. Як відомо, Уряд і парламент своїми рішеннями фактично скасували цю систему в грудні минулого року. Як результат: держава не отримала 1,5 млрд. гривень податків, 300 тисяч працівників, які поправляли своє здоров’я у цих закладах, не оздоровились, приблизно 460 тисяч дітей, які за підтримки соцфондів відпочивали та оздоровлювались, втратили таку можливість. Голова ФПУ звернувся до депутатів «Батьківщини» з проханням підтримати зусилля профспілок щодо відродження на законодавчому рівні системи санаторно-курортного лікування та оздоровлення за рахунок соцстраху.
Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко зазначила, що профспілки – це унікальна сила. «Ваша потужність і ваша здатність може вирішувати будь-які питання, - підкреслила вона. – Тому нам треба с вами консолідуватися у справедливих вимогах і по зарплаті, і по тарифам, і по прожитковому мінімуму». Юлія Тимошенко заявила, що у Державному бюджеті України є достатньо коштів для повної індексації зарплат і пенсій на рівень інфляції. За її словами, фракція «Батьківщина» сформулювала абсолютно реалістичні вимоги до уряду, які треба виконувати негайно.

Свій виступ Ю.Тимошенко проілюструвала відповідною презентацією (додається).

«Фракція внесла відповідний законопроект про індексацію пенсій і заробітних плат, виходячи з реальних показників бюджету, і збирає підписи лідерів всіх фракцій», - зазначила вона. Юлія Тимошенко наголосила на тому, що наразі в Україні існують величезні політичні загрози. «Якщо до осені ми не вирівняємо соціальну ситуацію, то ми не зможемо прогнозувати, як поводитимуться люди. Контрреволюція, яка може призвести до відкату, може стати дуже реалістичною», - сказала народний депутат. Вона також звернула увагу на підвищення індексу споживчих цін проти грудня 2013 року, який становив 71,2%: «Такого не було ніколи! Це трагедія яка показує лише частину проблем людей», - підкреслила вона. В основі падіння рівня життя людей, як повідомила Тимошенко, лежить обмінний курс гривні до долара. «Через півроку рівень інфляції може становити 260%. Якщо ми зараз не застосуємо відповідні кроки, то ми вийдемо не на 171, а на 260% інфляційних процесів», - наголосила лідер фракції.
Крім того, за словами Юлії Тимошенко, середня заробітна плата в Україні сьогодні становить 148$, що в 29,7 разів нижче, ніж у США, у 27 разів нижче, ніж у Німеччині та в 6,6 разів нижче, ніж у Польщі. «Жодна країна світу так не живе. Сьогодні це унікальна соціальна трагедія України», - зазначила вона. Водночас лідер «Батьківщини» переконана, що для індексації пенсій та заробітних плат є бюджетні кошти, адже державний бюджет за 5 місяців поточного року перевиконаний на 11,4% (на 21 млрд. грн). «Всі уряди могли робити таке перевиконання, якби не індексували пенсії та заробітні плати, якби обкладали податками пенсії, але ніхто на це не йшов, бо це абсурдно, коли в людей забрали останнє, а декларують перевиконання бюджету», - сказала Тимошенко. За її словами, перевиконання бюджету є позитивним фактором, «коли воно відбувається на основі росту економіки, на основі зростання основних показників ВВП, промисловості, роздрібної торгівлі, і тоді доходи бюджету, які є профіцитом, є обґрунтованими економічно». «Згідно з офіційними даними, залишків на казначейському рахунку більше, ніж достатньо, щоб повністю проіндексувати пенсії та заробітні плати», - підсумувала лідер фракції.

Юлія Тимошенко також запевнила, що фракція «Батьківщина» доб’ється ухвалення парламентом всіх необхідних рішень щодо встановлення обґрунтованих тарифів. Порушуючи тему необґрунтованості тарифу на газ, вона зазначила, що найголовніше завдання - дати максимум українського газу для потреб населення. За її словами, зокрема «Укрнафта» завжди віддавала весь свій газ населенню, «але зараз весь її газ уряд подарував одному з українських кланів - це абсолютно неправильно і дуже сильно б'є по людях».

«100% цього газу має йти на потреби населення. Коли уряд обраховував тарифи на все, вони брали за основу домішування імпортного газу по ціні 269,6, а сьогодні реально фактична вартість імпортованого газу 240 - це суттєві гроші», - повідомила Тимошенко. На її думку, тарифи можливо знизити, зокрема за рахунок частини газу з договорів спільної діяльності, скасування податків, а саме рентної плати за видобування газу, за рахунок зниження нормативу споживання газу, виключення з розрахунку ціни імпортованого газу, який заміститься вітчизняним, за рахунок скорочення дуже завищених тарифів на транспортування, розподіл та постачання газу тощо.

Лідер «Батьківщини» також звернула увагу на завищений показник споживання імпортованого газу та занижений показник споживання українського газу. «Незважаючи на те, що вдалось добитись зниження вдвічі показника споживання газу для споживачів, які не мають лічильників, платіжки розсилаються старі. У зв'язку з невиконанням відповідної постанови уряду фракція «Батьківщина» звернулась до Генпрокурора», - повідомила вона. Юлія Тимошенко також зазначила, що наразі «Батьківщина» добивається зменшення нормативу по тарифу на тепло: «Ми звернулись до всіх місцевих рад. По діючому закону вони можуть встановити норматив споживання на базі реальних обрахунків. До кінця червня будуть отримані реальні показники теплоспоживання. І тоді ми підемо до НКРЕКП і вимагатимемо, щоб вони поставили правильний норматив, і як наслідок, відкоригували тарифи».

За словами лідера фракції, «якщо ми сьогодні не захистимо людей, ми втратимо країну. Вона також додала, що фракція «Батьківщина» наполягає на терміновому ухваленні низки відповідних законопроектів щодо врегулювання питання тарифів та покращення соціальної ситуації у країні.
В обговоренні взяли участь представники національних репрезентативних профоб’єднань країни, керівники членських організацій ФПУ та санаторно-курортного комплексу профспілок.

Підбиваючи підсумки Голова ФПУ Г.В.Осовий зокрема зазначив:

- Депутатські фракції, з якими ми співпрацюємо на основі меморандумів про співпрацю, є соціально орієнтованими, тому багато ініціатив, які впроваджують народні депутати цих фракцій, співпадають з намірами і прагненнями профспілок: це турбота про нові робочі місця, щоб люди отримували гідну зарплату, щоб вони не виживали, а нормально жили. Це питання безпеки праці на робочих місцях, питання соціальних стандартів, які відстали у вимірі і в часі не тільки по факту, а також і від країн, які рухаються по шляху прогресу, а у нас, на жаль допоки спостерігається падіння.
Тому сьогодні відбулася дуже конструктивна розмова. Ми вивірили свої позиції з тією роботою, яка ведеться у фракції, домовилися про першочергові завдання, які належить вирішити у режимі співпраці, визначили тактичні завдання, які будуть пов’язані з формуванням Держбюджету 2016 року, законодавчими напрацюваннями. А також щодо спільної роботи по стратегічним напрямкам у сфері праці і соціальної політики – зокрема, обговорено питання приватизації, реформи в системі охорони здоров’я, питання відношення до приватизації землі, оскільки третина населення України, фактично кормляться на цій землі, тому на наш погляд ці питання є дуже соціально чутливими.

Ми, як найчисельніша громадська організація, будемо обов’язково контролювати та брати участь у їх вирішенні.

Ми звернулися до всіх фракцій, які діють у парламенті. Нещодавно проявила готовність до такої зустрічі депутатська фракція «Народний фронт».Це важливо, що депутати виявляють зацікавленість у співпраці з профспілками і у вирішенні питань, які порушують профспілки. - Звісно ми готові до такої роботи, - наголосив Голова ФПУ Григорій Осовий.



Прес-центр ФПУ