2015-06-04 13:15:57

Профспілки вдруге пікетують Кабмін



Він привернув увагу спілчан що ми вийшли, щоб підтримати вимоги, що висунуті СПО об’єднань профспілок, і вони є нашою єдиною думкою і бажанням – змінити життя на краще. Це наш обов’язок, як профспілок, - захисників інтересів працюючої людини.

 Профспілковий рух України консолідується.

Сьогодні у пікетуванні участують: ФПУ, КВПУ, Федерація профспілок транспортників України, об’єднання профспілок «Єдність» і Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок на чолі з профспілкою НАН України.

Ми прийшли, щоб в чергове сказати – ні – безробіттю в Україні.
Ми прийшли, щоб сказати ні – заморожуванню зарплат і пенсій.
З 2013 року рівень мінімальних соціальних гарантій залишається без змін. Рівень мін. з/п – 1218 грн. Людей обманюють. Не говорять їм правду – якою є насправді вартість життя в країні, ми цього не можемо допустити.
Ми прийшли, щоб сказати ні - наступу на трудові права. Ці права ущемляються кожен день на робочих місцях. 95% підприємств, які перевірялися нашими профспілковими активістами і інспекторами праці, мають грубі порушення прав працівників. Інспектори навіть не можуть перевірити робоче місце, бо Уряд протягом останнього року заборонив це робити.Ми прийшли, щоб сказати ні - заморожуванню соціальних гарантій загально обов’язковим соціальним страхуванням.
Уряд чомусь вирішив скасувати санаторно-курортне лікування працівників, дитяче оздоровлення, заборонити фінансування робітничих і студентських санаторіїв-профілакторіїв. Уряд хоче розпоряджатися коштами, які йому не належить, бо соціальний внесок є власністю працівників.
Ми втрачаємо трудовий потенціал:

на виробництві гинуть сотні наших спілчан, десятки тисяч стають інвалідами через професійні захворювання.
Тому сьогодні ми плануємо пікетування Комітету ВР з питань соціальної політики, в якому на розгляді вже протягом двох місяців знаходиться законопроект про відновлення соціального страхування, але вони зволікають з його розглядом, тому ми маємо сьогодні сказати, в т. ч. і парламенту, – негайно відновіть роботу над соціальнозначимими законопроектами!

У нас є підтримка спілчан і міжнародних партнетів.
Ми провели опитування біля 100 тис. наших членів профспілок: чи готові ви захищати свої права? Люди підтвердили, що вони на це готові – 25% зазначили, що готові вдаватися до страйків, а 50% спілчан сказали, що потрібно використати шанс переговорного процесу, тому ми сьогодні вступили в Трудовий колективний спір к Урядом і наразі працює примирна комісія. Також ми заходимось в Колективному трудовому спорі з роботодавцями, де працює трудовий арбітраж. Якщо нас не почують, ми звернемось до профспілкових організацій – що ж нам робити далі.

Міжнародна конфедерація профспілок, яка об’єднує 175 млн. трудящих в 160 країнах світу, направила на адресу президента України П.Порошенка петицію з вимогою, щоб українська влада дослухалась до профспілок і виконала їх вимоги:

- погасити заборгованість із зарплати,

- підняти мінімальну зарплату до рівня фактичного прожиткового мінімуму,

- індексувати зарплати, пенсії на рівень інфляції і нарешті

- впровадити європейські принципи відкритості влади і реального соціального діалогу.

У такий спосіб барються і наші колеги за кордоном, зокрема в Німеччині, Латвії, Іспанії, Франції, Норвегії, де трудівники виборюють свої соціально-економічні права.

Ми також не тільки говоримо про те, що потрібно щось робити, ми приступаємо до конкретних дій.

Ми переконані в тому, що наша боротьба є законною, справедливою, тому що це боротьба за забезпечення права працюючої людини. Ми з цього шляху не звернемо.

Слава українським трудівникам, слава українським профспілкам організаторам робітничого класу!

До учасників мітингу звернулись представники профспілок трудових колективів, які взяли участь у пікетуванні КМУ.