2015-06-02 11:08:26

СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ. Генеральної угоді – соціальне наповнення та ефективний захист людини праці


У засідання також взяли участь члени робочої групи сторони профспілок, роботодавців та органів виконавчої влади, представники Секретаріату Національної трьохсторонньої соціально-економічної ради, фахівці міністерств та відомств.

Учасники засідання обговорили низку питань щодо форми, змісту та строку дії Генеральної угоди на новий строк. Зокрема було обговорено питання «Про результати розгляду Сторонами соціального діалогу проекту Генеральної угоди на новий строк».

«Ми спеціально зробили велику перерву між засіданнями з метою спробувати завершити формування як погоджувальної частини, так і протоколу розбіжностей, - зазначив Сергій Кондрюк. - Профспілкова сторона не давала жодних додаткових пропозицій, які б могли розбалансувати нашу роботу. Рівно так же ми не отримали жодної пропозиції щодо зближення позицій по таблиці розбіжностей. У той же час на адресу СПО об’єднань профспілок та СПО сторони роботодавців надійшов лист за підписом заступника Міністра Кабінету міністрів України Романа Греби, у якому повідомлено, що більшістю із заінтересованих державних органів погоджено проект Генеральної угоди, проте деякими з них подано пропозиції стосовно доопрацювання низки його положень».

Після обговорення, учасники засідання вирішили взяти до відома пропозиції, що поступили від Кабінету міністрів, погодитись на схвалення та включення до тексту розділів проекту Генеральної угоди низки доопрацьованих положень, а ряд з них не було погоджено.

На засіданні було також обговорено питання «Про визначення подальших дій щодо зближення позицій Сторін стосовно змісту окремих положень, віднесених до Таблиці розбіжностей».

Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк проінформував про те, що на попередньому засіданні СРК було вирішено виділити ті пункти, по яким може бути продовжено соціальний діалог і вони можуть бути, як передбачено законом, додатком до Генеральної угоди. По ним продовжилися консультації. «Однак в ході консультацій ми дійшли до розуміння, що частина цих пунктів унеможливлює з точки зору профспілок підписання Генеральної угоди без їх урегулювання, - наголосив він. – Тому виникли 8 пунктів, по яким необхідно зблизити позиції, тому що може виникнути проблема з підписанням Генугоди. Для профспілкової сторони було б найкращим варіантом погодження цих пропозицій пакетом, але навіть сам намір по зближенню позицій по окремим пунктам був би позитивним кроком».

Цікаво, що питання «Про позиції Сторін щодо можливості підписання Генеральної угоди на новий строк» не розглядалось по зрозумілим причинам на цьому засіданні СРК, а було перенесено на наступне, яке вирішено провести 8 червня ц.р.

Інформаційно – аналітичний центр ФПУ