2015-05-28 08:38:32

Профспілки розпочали щотижневе пікетування Уряду



С. Кондрюк (на фото) наголосив, що нинішній прожитковий мінімум у 1218 грн у 2,5 рази нижче встановленого законом і підтвердженого розрахунками Мінсоцполітики. За його словами, мінімальна заробітна плата в країні має перевищувати 3,5 тис. грн на місяць, однак уряд відмовляється від соціального діалогу щодо перегляду стандартів.

Заступник голови ФПУ зазначив, що свідомо приховуються масштаби бідності, а зростання боргу із зарплати, що досяг вже 2 млрд грн перед більш ніж 500 тис. працівниками, порушує конституційні права.

"Антидержавна політика щодо робочої сили вбиває економіку і не дає можливості відновити соціальний мир у країні", - наголосив С. Кондрюк.

Він повідомив, що нещодавно українські профспілки отримали підтримку в Брюсселі Міжнародної конфедерації профспілок, голова якої, Шарон Бароу, планує відвідати Україну для зустрічей із президентом і прем'єром. Крім того, очікується приїзд інспекції Міжнародної організації праці (МОП) з питання невиконання ратифікованих конвенцій, зокрема з виплати зарплати.

"Ми змушені виходити на вулиці, оскільки соціальний діалог не працює, процедури примирення, відповідно до закону, також не працюють. Краще цивілізовані протести, ніж акти громадської непокори, перекриття доріг", - зазначив С. Кондрюк.

За його словами, профспілки наразі відмовилися від масових акцій: у перших періодичних пікетах уряду в дні проведення засідання Кабінету Міністрів заплановано участь близько півтисячі осіб, проте у разі відмови уряду від діалогу чисельність протестувальників може зрости до кількох десятків тисяч.

"Пропонуємо уряду протверезіти і розпочати соціальний діалог шляхом таких періодичних пікетувань", - сказав заступник Голови ФПУ.