2015-05-27 09:34:27

Відсутність соціального діалогу виштовхує людей на вулиці



 Чому затягувати паски мають виключно легально працюючи працівники та бідні люди, а не ти, хто привів до цієї кризи? – з цим питанням звернувся до аудиторії заступник Голови ФПУ, керівник антикризового штабу Сергій Кондрюк. – Ми підготували та передали Уряду наші законодавчі пропозиції, як розв’язати проблеми, які виникли останнім часом в соціально-економічній сфері в нашій країні.

На жаль багаторазові спроби розпочати соціальний діалог не мали успіху, тому восени минулого року ми вимушені були скликати Всеукраїнський форум профспілок, який об’єднав всі профспілки, і запросити на нього Прем’єра. Він не тільки проігнорував це запрошення, а також ті пропозиції і вимоги, які висунули профспілки, тому вже наприкінці минулого року ми вимушені були провести низку акцій протесту.
Результатом цих попереджувальних акцій профспілок було чітке формулювання нашого бачення проблем, які хвилюють більшість людей, а також шляхів їх вирішення. На жаль, до сьогодні ми так і не побачили навіть перспективи вирішення цих проблем, а в проекті бюджету на наступний рік знову з’явилися тривожні показники, які свідчать про те, що погіршення буде лише продовжуватись.

Сергій Кондрюк навів данні про те, що на сьогодні зарплата працівника знецінена за офіційними розрахунками фактично на третину. За профспілковими розрахунками – сказав він - на дві третини. Це робить роботу у легальному секторі недоцільною і штовхає працівників шукати заробітку або в тіньовому секторі економіки, або просто виїжджати з країни у пошуку заробітку.







Ми пропонували компроміси для вирішення цієї проблеми, але не отримали жодної відповіді від Уряду - це спонукало нас вступити у колективний трудовий спір - зараз ми розгортаємо примирні процедури, але це відбувається дуже повільно і не дає нам необхідного оптимізму щодо якомога найшвидшого поліпшення ситуації.

Що профспілки відносять до найбільш проблемних питань:

- антиконституційно підірвану платоспроможність зарплати. Українець на свою зарплату на початок минулого року міг купити практично в два рази більше товарів і послуг, ніж він може це зробити зараз. Замороження зарплати в її номінальному виразі при колосальному зростанні цін і тарифів – це антисоціальна політика, політика дешевої робочої сили, проти якої виступають профспілки.

Перша і ключова вимога профспілок – нарешті розморожування зарплати і початок відновлення її інфляційного знецінення, яке відбулось протягом минулого і цього року. Друга вимога – підвищення цієї зарплати має відбуватись двома шляхами: ми вимагаємо, щоб з 1 липня ц.р. вже відбулось додаткове підвищення мінімальної зарплати, друге – індексація грошових доходів населення.

- Не може бути такого, щоб в Україні працівнику платили банкноти, які протягом місяця фактично знецінюється, - наголосив профспілковий керівник.

Наступна наша вимога – повернення заборгованості із зарплати. Якщо не платити людині зарплати – це не тільки антизаконно, але ще й аморальний злочин і гріх, який позбавляє людину можливості виживати.

Ми ставимо питання про змінення до цінової політики в країні – не має бути такого, щоб в період падіння зарплат неадекватно підвищувались ціни на життєво необхідні товари і тарифи.
Також зазначалося, що профспілки будуть виступати за відновлення фінансування системи санатрно-курортного лікування за рахунок коштів соцстраху.

Профспілки категорично виступають проти конфіскації у працюючих пенсіонерів 15% їхньої чесно заробленої пенсії і вони будуть звертатися до органів правосуддя дати належну правову оцінку фактам порушень конституційних прав людей на отримання зарплати і пенсій.

Акцентувалось на прагненні профспілок вести с Урядом повноцінний соціальний діалог, що відповідає європейським намірам Уряду, якщо цього не відбудеться профспілки будуть вимушені проводити публічні акції. Відсутність соціального діалогу виштовхує людей на вулиці – і вся відповідальність за це лежить на Уряді, - наголосили спікери.

І початок таких акцій відбудеться вже завтра – 27 травня – в день засідання Уряду. Представники профспілок у кількості від 500 до 1000 активістів проведуть перше попереджувальне пікетування КМУ.

Лідер КВПУ Михайло Волинець зауважив на тому, що сьогодні об’єднались усі профспілки і висунули спільні вимоги до Уряду, які стосуються прагнень більшості простих людей, тому що, на жаль, наразі існує загроза знищення цілих галузей економіки, що не дає ніякої перспективи подальшого розвитку держави, а загрожує зростанням безробіття і зубожіння населення.

Заступник голови Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Олександр Рябко зазначив, що вимоги профспілок є справедливими, тому що вони спрямовані на захист конституційних прав людей. Чому протягом останніх п’ятнадцяті років не збільшується розмір прожиткового мінімуму? Профспілки виявили так звані зони соціальної несправедливості та передали їх до влади, однак, намірів на спільне вирішення гострих соціальних проблем допоки не виявилось, тому завтра виходимо на пікет.

Зокрема профспілки виступають проти:

- підвищення ціни на газ і тарифів на комунальні послуги;

- "безстрокової шокової терапії", що проводить Уряд;

- відсутності реальних соціально-економічних реформ.

Профспілки вимагають від Уряду:

- переглянути і встановити справедливі ціни на український газ і тарифи на комунальні послуги для населення;

- підвищити з 1 липня та 1 грудня 2015 року прожитковий мінімум, мінімальну заробітну плату;

- забезпечити до 1 липня 2015 року проведення індексації грошових доходів населення;

- забезпечити надійний державний контроль за додержанням законодавства у сфері трудових відносин, рішучих дій щодо подолання нелегальної зайнятості і «тіньової» виплати зарплати;

- законодавчого відновлення з 1 червня 2015 року санаторно-курортного лікування працівників, оздоровлення дітей, внесення відповідних змін до бюджету Фонду соціального страхування;

- відновлення з 1 січня 2016 року соціальних прав та соціальних гарантій працівників, пенсіонерів, чорнобильців, дію яких призупинено та скасовано у 2015 році;

- проведення ефективного соціального діалогу спрямованого на виконання Генеральної угоди.

Журналісти отримали відповіді на запитання стосово підготовки і проведення пікетування профспілок проти урядової політики жорсткої економії за рахунок працівників.

Місце проведення пікету - 27 травня - о 9.00 під будівлею Кабінету Міністрів України.