2015-05-22 10:46:01

«ПАНЬКАЮТЬСЯ» з партіями, а чому не рахуються з громадськими організаціями?

- Н.ГУШПІТ, голова обласної профспілки працівників держустанов

- Ситуація -  що економічна, що політична , що фінансова – дуже складна. Тому багато важить єдність дій профспілок, чіткість нашої позиції. Стара проблема далася взнаки: часто ми  не мали результатів від дій, позаяк кожна галузь боролася окремо. Зараз є той час, коли всі відчули і зрозуміли необхідність діяти разом, відстоюючи права всіх працюючих людей,а не якоїсь галузі;  зрештою, відстоюючи саме право на гідне життя в своїй країні. Щодо державної служби..

Через неувагу до проблем, які є тут, ця служба перестала бути престижною для фахівців, молоді.. Панує стереотип, що службовці - хабарники і некомпетентні чиновники, яких треба скорочувати, люструвати. Але чиновники в кабінетах є обличчям держави, представниками держави. Без підняття зарплати держслужбовцям, яка є найнижчою в економіці, ситуація не зміниться.Гряде адміністративно-територіальна реформа, очікується злиття багатьох територій, вивільнення людей, озвучується намір ліквідації рай- та обладміністрацій, отож, важливо передбачити, що буде з багатотисячною армією безробітних.  Є пропозиція провести найближче спільне засідання ї Ради профспілок  та очільників області саме з цих питань. Маємо знати, наскільки Центр зайнятості готовий  працювати з такими викликами, чи зможе оплачувати допомоги з безробіття?

- І.ПАРИПА, голова правління Ів-Франківського обласного акціонерного товариства по туризму та єкскурсіях “Івано-Франківськтурист”  

-Ми займаємося переважно господарською діяльністю, але маємо два заклади оздоровлення.   Я звертаюся до Ради профспілок, до влади,  щоб на рівні області і держави було терміново вирішено питання ціни, за якою мають продавати свої послуги оздоровчі заклади. Адже вартість путівок не змінилася, а тарифи зросли в кілька разів. Причому, беручи участь у тендерах, маємо проводити передоплати. Як вижити за цих умов, і проводити оздоровлення дітей, які вже фактично не мають ані де, ані за що оздоровлюватися…Кому це вигідно нині?

-Л.АНАТІЄНКО, голова первинної профспілкової організації Калуської ТЕЦ

Можемо підписатися під кожним словом, що прозвучало в доповіді голови Ради профспілок.  Це не абстрактні речі, ситуація виживання є в кожному колективі. В цьому році енергетикам важко було працювати, як ніколи,  не можливо було завезти паливо. Часто причинами проблем є некомпетентність менеджменту на верхах. Галуззю керують люди, які  не мають фаху і досвіду. В доповіді прозвучали порада співпрацювати з народними депутатами, які представляють Прикарпаття. У цьому питанні маємо негативний досвід. Пан Насалик переконав колег-депутатів і вони підтримали його позицію, що Калуську ТЕЦ треба передати у комунальну власність. І ми знаємо чому. Щоб нашими коштами перекрити 139 млн. боргу, який висить на «Водоекотеплосервісі». Лише завдяки нашому спротиву, інформаційній роботі, ми зупинили цю «ідею»  депутата. Якщо боротися, то чогось досягаємо.

О.КУШЛИК, голова об’єднаної профспілкової організації «Лукор-Карпатнафтохім»- Під час Революції гідності суспільство задекларувало свій  вибір: йти до Європи.  Але для цього потрібна велика праця «верхів і низів». Якщо люди готові до неї, до реформ, то до цього виявилися не готові «верхи», розуміємо, зміни не вигідні олігархам. Люди затягують паски, все більше,люди рятують державу в умовах війни, а олігархи все більше багатіють. Тому зараз дуже багато важить роз’яснювальна робота: чому так? Бо хто це, хіба не ми привели до влади олігархів?Чи треба акцій протесту профспілок?  Зрозуміло найперше те, що треба очолити стихію людського незадоволення, яка набрала дуже високого градусу, інакше почнуться некеровані процеси. Але ФПУ, перш ніж кликати людей на вулицю, мусить щодня сидіти у приймальних Президента і Уряду, доти сидіти, доки їх не почують, доки не почнуть реально рахуватися з найбільш масовою громадською організацією суспільства – 9-а млн. людей.

Агресору, внутрішній п1ятій колоні  вигідне збурення, розкол суспільства, стихія, щоб всім було зле і зле. Маємо все робити задля конструктиву.  В тому числі варто продовжити зустрічі на обласному рівні, робити це щоквартально   і на галузевому рівні; з участю роботодавців, в рамках тристороннього діалогу. Якщо стоїть промисловість, звідки будуть зарплати, пенсії, поступлення до бюджету?

- І.ПАСІЧНЯК, заступник голови ОДА

-Я дякую всім за виваженість і толерантність, адже всі ми розуміємо гостроту моменту. Мені сподобалася позиція профспілок, що на владу треба тиснути і контролювати її дії.  Ми є однодумцями в багатьох питаннях. Ми за прозорість дій влади, за прозоре ціноутворення, за діалог влади із суспільством. І за те, щоб кожна працююча людина мала гідну зарплату.Ситуація вкрай складна. Маємо в області величезну незабезпеченість бюджетів, лише  186 млн грн.. – щоб виплатити зарплату. Шукаємо можливі варіанти до вирішення. На днях буде зустріч з депутатами, які представляють Прикарпаття у ВР, щоб вирішити проблему, щоб виробити чітку стратегію подальших спільних дій. Всі зачекалися реальних добрих реформ. Профспілки нині озвучують це бажання від імені всіх працюючих. Тож влада зобов’язана чути цей голос.