2015-02-27 09:36:50

Сергій Кондрюк: «Український працівник має бути повноцінним громадянином, який своєю працею забезпечує себе і свою сім’ю»

«Українські працівники та пенсіонери вимушені практично втричі менше купляти товарів і послуг ніж вони робили це раніше, - зазначив Сергій Кондрюк. – А якщо немає попиту, немає сенсу виробництва. Таким чином, занижена зарплата і занижені пенсійні виплати гроблять українську економіку. Треба акцентувати на тому, що прийняте рішення про одночасне замороження зарплати і зростання цін приводить до поширення енергетичної та продовольчої бідності, значного звуження доступу працівників до духовних і культурних джерел».

У зв’язку з цим, заступник Голови ФПУ навів такий приклад. На початок 2014 року наші співгромадяни мали можливість купити на мінімальну зарплату 18 борщевих наборів, зараз – лише 11, оплатити 73 кубометра гарячої води, а зараз – тільки 42. Більш того, найближчим часом планується підвищення вартості електроенергії на 40 відсотків, а потім чергове підвищення ціни на газ.

Говорячи про таке ганебне явище, як заборгованість по зарплаті, представник профспілок заявив: працівники, якім штучно занижена заробітна плата на 500 гривень, ще і не мають можливості її своєчасно отримати. На сьогодні сума заборгованості по зарплаті досягла критичної величини, збільшившись фактично втричі, і складає 2,5 млрд. гривень. По офіційним даним, зараз біля 400 тисяч українців несвоєчасно отримають зарплату.

На думку Сергія Кондрюка, все це катастрофічне підриває платоспроможність працюючої людини і генерує бідність серед працівників. «Ця хибна, антисоціальна політика економії на трудових доходах призводить до фактичного колапсу в економіці країни, - наголосив він. – Тому Федерація профспілок України, СПО об’єднань профспілок звернулись до всіх депутатських фракцій, народних депутатів із закликом переглянути підходи до визначення державного соціального стандарту прожиткового мінімуму відтак і змінити розмір мінімальної заробітної плати. Ми маємо зазначити, що за українськими законами, за економічними розрахунками, мінімальна заробітна плата в Україні вже мала становити 4984 гривні. А сьогодні вона складає тільки 1218 гривень».

Заступник Голови ФПУ проінформував, що ФПУ запропонувало Уряду декілька етапів вирішення проблеми розриву між цими показниками. По-перше, необхідно підвищити розмір мінімальної зарплати не лише в грудні ц.р. і не лише на 13 відсотків, а треба компенсувати інфляційне обезцінення минулого року. По-друге. Український працівник має отримувати мінімальну зарплату не лише для того, щоб підтримувати свої трудові здатності, але й для того, щоб утримувати непрацездатних членів сім’ї. Врешті-решт, треба розглядати зарплату не як гроші на проїдання, а як інвестиційний ресурс, що спрямований на освіту, медицину, житлове будівництво, туризм, оздоровлення. Тому наш головний заклик до народних депутатів – кардинально переглянути підходи до визначення державних соціальних стандартів, які мають дозволити українському працівникові не стояти з протягнутою рукою до держави стосовно отримання допоміг по малозабезпеченості, а бути повноцінним громадянином, який своєю працею забезпечує себе і свою сім’ю».



Інформаційне – аналітичний центр ФПУ