2015-02-11 12:20:26

Гарячі серця «Гіппократа»

- Це наш професійний обов’язок – всіма можливими силами і вмінням зберегти життя пораненим бійцям. І просто людям.На даний час із Прикарпаття виїхали та працюють в зоні АТО 5 працівників закладів охорони здоров'я: двоє лікарів- хірургів, двоє середніх медичних спеціалістів, і водій. Один лікар-анестезіолог з Калуської ЦРЛ працює у військовому госпіталі  в Донецькій області.                                            З профспілкового бюджету області на підтримку воїнів АТО виділено понад 100 тисяч грн., а загалом по галузі українським військовим надано більше 2 млн. грн. Продовжуємо надавати допомогу продуктами харчування, одягом, медикаментами.                           Колективи наших закладів охорони здоров'я спільно з волонтерами Івано-Франківська долучились до створення добровольчого мобільного медичного батальйону «Гіпократ». Зокрема, громадський активіст і волонтер Наталя Перцович погодилася виступити його координатором, доклала чимало зусиль, щоб організувати громаду на місцях. А молоді хлопці, Роман Островський та Юрій Лоп’янецький допомогли з автівками, гроші на придбання яких пожертвували благодійні фонди «Франківський півмарафон» та «Франківський опір».       Представники «Гіппократу» спільно з благодійним фондом «Франківський опір», ініціативою «Поранені SOS» та волонтерами вже передали Добровольчому українському корпусу два медичні автомобілі та медобладнання. Ця техніка слугуватиме основою для операційного блоку, до створення якого долучилися і медики-добровольці батальйону.         Медичний батальйон формувався кілька місяців із професійних медиків та людей без відповідної освіти, які пройшли спеціальне навчання. Для його укомплектування закупили два реанімобілі, медичне обладнання - апарати для штучної вентиляції легенів, апарат АН-8, кілька носилок, в тому числі й вакуумні, необхідні медикаменти. Але для повноцінного функціонування реанімобіля потрібні ще дефібрилятор, монітори для спостереження за функцією серця та кисневий концентрат. Пробуємо вирішувати ці потреби. Спочатку в зону АТО з Прикарпаття вирушить шість-вісім добровольців, а пізніше до них приєднаються решта бажаючих.  У «Гіппократі» працюватимуть 25 медиків і це значна допомога на передовій бійцям української армії. Окрім обладнання, потрібний ще один автомобіль, який служитиме операційною. Там, де немає обстрілів, надаватиметьсчя медична допомога на місці. На жаль, нині медицина Збойних сил України не відповідає тим потребам, які є на війні.                                                      

  • -Наталіє Василівно, рік, що минув, рік, що розпочався, обіцяні реформиякі настрої медиків?                                                        
  • -Є фактом, що обмежено права та пільги медичним і  фармацевтичним працівникам. Як наслідок, заробітна плата заморожена, скасовуються виплати надбавок та доплат, працівники переводяться  на неповний робочий день тощо. Отож, незадовільний стан фінансування  не дозволяє повною мірою забезпечити право медичних працівників на гідну винагороду за свою нелегку працю.Питання реформування галузі вкрай актуальне, але запровадження контрактної форми трудового договору з керівниками державних і комунальних закладів охорони здоров’я, обов’язкове ліцензування медичної діяльності для всіх лікарів наша профспілка не підтримує. Вважаємо, що такі зміни є невиправданими і передчасними. Натомість, падіння рівня доходів медичних працівників за будь-яких умов є неприпустимим, враховуючи, що під час військових дій лікарі становлять невід'ємну частину ефективної та боєздатної армії. Тому підвищення рівня заробітної плати працівників медичних закладів, забезпечення належного фінансування галузі буде гідною відповіддю нової влади на виклики сьогодення.                                                         
  • - Над якими соціальними питаннями зараз працюєте ?
  • - Особливо актуальним та важливим є для нас питання перебування медпрацівників,зокрема з Прикарпаття, в зоні АТО та участі їх у бойових діях. Ще влітку минулого року обласна галузева профспілка ініцювала перед Кабінетом Міністрів України, Верховною Радою України, Міністерством охорони здоров’я пропозицію щодо поширення на лікарів, які працюють на території Донецької і Луганської областей, а також тих, хто загинув, статусу учасника бойових дій, а також встановлення їм підвищеної оплати праці. Питання залишається відкритим...                                                                                                

                                                   Розмову вів Сергій Лизанчук