2014-12-25 09:48:05

Як у класика: хто винен, і що робити?

Учасники зібрання заслухали питання: «Про стан безпеки праці на виробництві, рівень виробничого травматизму та професійної захворюваності» (доповідала начальник  відділення виконавчої дирекції  Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м.Івано-Франківську Тамара Лісовська); «Про підсумки роботи промисловості міста за 11 місяців - Надія Кромкач, начальник управління економічного та інтеграційного розвитку МВК, Про «Стан виконання міської Програми зайнятості» Ганна Бандура, директор міського центру зайнятості.  Профспілкова сторона тристоронньої Ради внесла до порядку денного також питання «Про поточний момент».

Інформація доповідачів (оригінали подаємо на сайті нижче), на жаль, лише підтвердила складність кризових процесів, які відбуваються практично в усіх сферах життєдіяльності суспільства, потребу реформ та змін. Тому, одноголосно була підтримана Всеукраїнська акція протесту профспілок, яка цього дня проходила в Києві та гасла, з якими вийшли спілчани під стіни Верховної Ради,а це : «НІ» -     скороченню робочих місць і замороження заробітних плат, пенсій, страхових виплат, нарощування зарплатних боргів; «НІ» -  економії бюджетних коштів виключно за рахунок працюючого населення, пенсіонерів, членів їхніх сімей; «НІ» -  підвищенню цін та тарифів в умовах падіння реальних доходів. «НІ» -  безправ’ю людей у трудових відносинах, поширення нелегальної зайнятості без законного захисту та безпеки праці.

Роботодавці, особливо ж ті, які мають на виробництві залучені іноземні інвестиції, висловили занепокоєння щодо популістських заяв Прем’єр-міністра про перехід промисловості на застосування електрики, стимулювання державою цих процесів, натомість почалися відключення електроенергії, що не лише негативно впливає на виробництво, а й почався процес  відмови інвесторів від співпраці. Як виробничники, так і представники бюджетної сфери, зазначили, що попри гучні заяви покінчити зі старим багажем «поперєдніків», тривають непрозорі схеми щодо Держзакупівель та тендерів.  Результатом цього зараз є, наприклад,  відсутність бланків  лікарняних листків, які не можемо надрукувати в області; або ж взагалі дивний процес, що молоко та овочі до наших лікарень та шкіл возять чомусь аж з другого кінця України. Старається зрозуміти задум влади, та не дуже вдається, директор ДП ВО «Карпати» пан Дмитро Втерковський, що то за такі  створені «електронні платформи», за які треба щомісяця сплачувати  5 тис.грн. (а за рік?) не залежно чи користуєшся ти нею,чи ні… Це при тому, що дуже важка ситуація на підприємстві з виплатою зарплати, і взагалі з перспективою,  чи втримається воно на плаву.

Зважаючи на те, що нас чекають процеси децентралізації, учасники наради підкреслили, що життєздатність області і міста повністю залежатиме від  того, настільки ми зможемо наповнювати  свій бюджет.  Головуюча на Тристоронній раді Надія Бурлака  запропонувала сторонам діалогу дуже відповідально поставитися до напрацювання свого роду Дорожньої карти тих найперших дій, які в межах чинного законодавства маємо невідкладно зробити в себе, та з цим планом виходити на обласний рівень і спільно працювати. Перше засідання заплановано провести  одразу  після Різдва -  тоді ж затвердити конкретизований план роботи у наступному році.

М.Павлишин