2014-05-29 10:34:03

ФПУ: потрібно відповідати викликам часу

Дуже цікаво та корисно проходило засідання Постійної комісії ФПУ з питань соціально-економічного захисту членів профспілок. Вів засідання голова Комісії, голова Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості Василь Мойсюк. Під час заходу відбулось конструктивне обговорення питання «Про проект Постанови Ради ФПУ «Про завдання профспілок щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів працюючих у сучасних умовах». Члени комісії внесли в запропонований документ низку пропозицій, уточнень та доповнень. Зокрема, було висунуто пропозиції профспілкам всіх рівнів більш рішуче і принципово відстоювати права та інтереси людини праці, захищати членів профспілок від свавілля чиновників влади та роботодавців, які системно порушують принципи соціальної справедливості в питаннях оплати праці працівників як виробничої, так і бюджетної сфери. Учасники засідання наводили безліч прикладів, коли рентабельність підприємств становить від 5 до 80 відсотків, а рентабельність працівників мінусова. «Ганьба таким роботодавцям, але і ганьба таким профспілкам, які не примусили роботодавців справедливо вирішувати це питання», - наголосив Василь Мойсюк.

У ході дискусії учасники засідання запропонували включити до Генеральної угоди тарифну ставку працівника першого розряду не менш 120 відсотків від мінімальної зарплати, а також закріпити розмір мінімальної заробітної плати на рівні двох прожиткових мінімумів. Як підкреслювалось під час засідання, треба, створюючи нові робочі місця, зберігати існуючі, підвищити рівень Їх ефективності та безпеки. Крім того, представники профспілок виробничої сфери акцентували увагу на необхідності законодавчого врегулювання питання впровадження справедливих стандартів оплати праці. Після обговорення, Комісія рекомендувала Раді ФПУ розглянути та затвердити на засіданні 26 червня проект Постанови Ради ФПУ «Про завдання профспілок щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів працюючих у сучасних умовах».

Під час засідання також було обговорено інші важливі питання: «Про підготовку до проведення консультацій сторін соціального діалогу щодо вироблення підходів до укладення Генеральної угоди на новий строк», «Про загрози на ринку праці та дії профспілок», «Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімальних розмірів оплати праці та відповідальності за порушення законодавства про працю», «Про спільні дії ФПУ та профспілок працівників бюджетної сфери у вирішенні проблем працівників цих галузей», «Про пропозиції ФПУ щодо удосконалення податкової системи України».

Проект Стратегії модернізації ФПУ, її членських організацій було обговорено на засіданні Постійної комісії Ради ФПУ з питань організаційної роботи. Вів засідання голова Комісії, голова Профспілки працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України Василь Дудник. «Це питання виникло не спонтанно, - наголосив Василь Дудник. – Рішення про розробку такої стратегії було прийнято на останньому засіданні Ради ФПУ. Воно продиктовано вимогами часу. Тому для напрацювання цього документу була створена спеціальна Робоча група. Ця група акумулювала пропозиції, які надходили від членських організацій, регіональних органів профспілок, апарату ФПУ. Було проведено анкетування керівників членських організацій. В результаті такої тривалої і напруженої роботи було сформовано проект цього документу. Про те, що це дійсно важливий документ, свідчить і те, у роботі нашого засідання беруть участь навіть ті, хто не є членами комісії. Положення, які записані у документі, дуже конкретні. Вони стосуються абсолютно всіх членів профспілок».

Розмова під час дискусії щодо проекту Стратегії була відкрита та конструктивна. Не по всім питанням члени комісії дійшли згоди. Але, завдяки обговоренню, з багатьох питань знайшли компроміс. Порядок розгляду цього документу буде наступний. Після того, як в нього буде внесено необхідні уточнення, поправки та пропозиції, його розгляне Президія ФПУ. І тільки після цього документ буде винесено на розгляд Ради ФПУ. Що стосується другого питання – підготовки VII з’їзду ФПУ, то запитань про створення комісій з цього питання не виникло. А ось сама дата проведення форуму викликала дискусію. У проекті Постанови Ради ФПУ записано перший квартал 2016 року. Були пропозиції провести його у першому кварталі 2015 року. Після нетривалої дискусії переважна більшість членів комісії проголосувала за те, щоб це все ж був перший квартал 2016 року. На користь цього два головних аргументи – Голову ФПУ може обрати і Рада ФПУ, а більшість членських організацій проводять свої з’їзди протягом 2015 року. Третє питання було зовсім вже не складним. Бо процес виборів Голови ФПУ на засіданні Ради ФПУ розписано у нормативних документах Федерації профспілок України.

У той же день відбулось засідання Постійної комісії Ради ФПУ з питань фінансової роботи та бюджету. Вів засідання голова Комісії, голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний. До порядку денного засідання було запропоновано наступні питання: звіт про виконання бюджету ФПУ за 2013 рік (було запропоновано Ріді ФПУ затвердити цей звітна своєму засіданні); інформація про надання членськими організаціями ФПУ звітності з фінансових питань за 2013 рік; проект бюджету на 2014 рік ( на засіданні було прийнято рішення схвалити проект бюджету і запропонувати Раді ФПУ його затвердити).

Важливі питання, пов’язані з майновим комплексом профспілок, обговорили учасники засідання Постійної комісії Ради ФПУ з майнових питань. Вів засідання голова Комісії, голова Федерації профспілок Вінницької області Володимир Паращук. Ключовим питанням порядку денного було питання ухвалення «Стратегії управління профспілковим майном та використання його в інтересах людини праці». З доповіддю з цього питання виступив заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко. Було підкреслено, що цей документ, завдяки якому має бути вирішено питання раціонального використання профспілкового майна, щоб воно було прибутковим і приносило користь всім членам профспілок. Під час засідання комісії було внесено низку пропозицій щодо ефективного та раціонального використання профспілкового майна та рекомендовано розглянути їх на засідання Ради ФПУ 26 червня цього року.

У роботі Комісій взяли участь В.о. Голови ФПУ Григорій Осовий, заступники Голови ФПУ Євген Драп’ятий, Сергій Кондрюк, Володимир Саєнко, Сергій Українець, керівники і представники членських організацій та структурних підрозділів апарату ФПУ.

                                       Інформаційно-аналітичний центр ФПУ  www.fpsu.org.ua