2014-12-15 13:46:56

ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛКИ. Не допустити наступу на права працівників


У доповіді голови Профспілки Володимира Дмитришина, виступах учасників засідання наголошувалось: триває масштабний наступ на права трудящих у сфері праці, послаблюється контроль за дотриманням законодавства у сфері праці та охорони праці. знижуються рівні безпеки та соціального захисту працівників на виробництві. Маємо зростання цін і тарифів на життєво необхідні послуги, яке відбувається одночасно із заморожуванням державних соціальних стандартів та гарантій, зокрема мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму підвищенням податків та зборів. Все це може привести до згортання сфери колективно-договірного регулювання, спроби одностороннього зупинення зобов'язань за колдоговорами.
Зусилля Профспілки, зазначали виступаючі, були спрямовані па посилення захисту трудових, соціально-економічних прав та гарантій працівників галузі, зміцнення єдності профспілкового руху, поліпшення взаємовідносин з іншими профспілками. У вересні ц.р. підписано Меморандум про порозуміння та консолідацію дій щодо захисту та забезпечення прав та інтересів працівників підприємств нафтової і газової промисловості на період подолання економічної нестабільності.
Членами Центральної ради Профспілки працівників нафтової і газової промисловості України після розгляду та обговорення в первинних профспілкових організаціях проекту Трудового кодексу України, який у листопаді поточного року був запропонований Міністерством соціальної політики України, було вирішено, що такий проект Трудового кодексу в сучасних складних політичних та соціально-економічних умовах приймати неможна. Незважаючи на деякі позитивні моменти, які знайшли у ньому відображення, в проекті існує дуже багато загроз для прав та інтересів працівників.
Центральна рада профспілки працівників нафтової і газової промисловості постановила рішуче засудити проект Трудового кодексу, запропонований Міністерством соціальної політики для обговорення і зазначити, що його прийняття посилить тиск на права працівників, профспілок та ще більш погіршить життя людини праці, підтримати «Базові принципи, на яких має будуватися трудове законодавство України та практика його застосування», які підготовлені Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні.


Інформаційно-аналітичний центр ФПУ