2022-10-03 09:38:17

ВЧИМО ПРОФСПІЛКОВИХ АКТИВІСТІВ

 

      

          Щодо основних критеріїв Державного бюджету, особливостей  формування місцевих бюджетів на 2023 рік та негативний вплив воєнних дій розповіла заступник директора департаменту фінансів обласної державної адміністрації, член президії обласного комітету Профспілки Ганна Качур. Зокрема, йшлося про окремі податки, мінімальну зарплату, прожитковий мінімум, видатки на здійснення виконавчої влади у регіонах та трансферти (дотації і субвенції).

          Про порядок підготовки і затвердження бюджетів територіальних і первинних організацій Профспілки  доповіла головний бухгалтер обласного комітету Профспілки Марія Лисаківська.  При їх формуванні потрібно буде враховувати ситуацію  в оплаті праці та прогнозований рівень поступлень профспілкових внесків і  витрат.

          Питання останніх змін у трудовому законодавстві висвітила заступник директора департаменту соціальної політики-начальник управління праці обласної державної адміністрації Надія Павлишин. Цьогоріч вони вносилися двічі. Зокрема, перші зміни стосуються організації трудових відносин під час дії воєнного стану. Однак нещодавно набрав чинності Закон України від 01 липня 2022 року № 2352-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин”, який  не обмежується цим часом.

          Розставила додаткові акценти у цій темі виконувачка обов’язків заступника Голови Ради профспілок області Олександра Гринів. Вона також деталізувала  положення законодавства щодо ролі профспілок та повноважень їх виборних органів у захисті прав працівників і зупинилася на питаннях колдоговірної роботи.

          Доповідачі також дали вичерпні відповіді та грунтовні роз’яснення на  всі запитання профактивістів. Крім цього, учасники семінару обмінялися практичним досвідом роботи з винесеної на нього тематики, висловили слушні пропозиції щодо покращення діяльності профспілки по захисту прав спілчан в умовах воєнного стану.

          Слухачі схвально сприйняли фахове поповнення своїх знань, так необхідних у профспілковій діяльності. Це вже третє за останні місяці підвищення кваліфікації профспілкових активістів: в червні воно проводилося у формі дистанційного навчання на базі обласного центру перепідготовки працівників органів державної влади і місцевого самоврядування, а  7-9 вересня на всеукраїнському семінарі в Центрі профспілкових знань у місті Львові в рамках  співробітництва з Профспілкою державних службовців Швеції Fackförbundet ST.