2022-07-20 09:13:04

259 НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ УКРАЇНИ ВИРІШИЛИ «ТРОХИ» ДИСКРИМІНУВАТИ ТРУДОВІ ПРАВА МІЛЬЙОНІВ ПРАЦІВНИКІВ В УМОВАХ ВІЙНИ! ЗАКОНОПРОЄКТ 5371 ПРИЙНЯТО

 

Ухвалений закон дискримінує працівників підприємств з чисельністю менше 250 осіб та позбавляє їх трудового захисту, включаючи колективні трудові права.

ФПУ солідарно з іншими профоб’єднаннями активно протидіяла просуванню цього антитрудового законопроекту протягом 2-х років.

Незважаючи на звернення Спільного профспілкового органу до авторів законопроєкту №5371, народних депутатів, парламентських фракцій і груп та застереження Міжнародної конфедерації профспілок і Європейської конфедерації профспілок  щодо невідповідності зазначеного законопроекту  принципам і нормам європейського законодавства, Конвенціям МОП, висновкам науковців, експертного середовища, все це було проігноровано у сесійній залі парламенту.

Без перебільшення, це виглядає як черговий експеримент над працівниками в умовах війни. Наслідки якого не складно спрогнозувати: масове порушення прав працівників та подальший від’їзд найбільш кваліфікованої  економічно активної частини працівників з України.

Можливо ті, хто голосував, сподіваються на заміщення українських працівників іноземцями, оскільки, нещодавно був прийнятий закон, який широко відкриває двері для залучення іноземної робочої сили.

Вочевидь, що цей проект, який ще задовго до початку війни отримав негативні експертні висновки, зокрема, від МОП, група депутатів Верховної Ради реанімувала та скориставшись забороною проведення профспілками колективних протесних дій під час військового стану протягнула його у парламенті.

Тепер слово за Президентом України – гарантом Конституції України!

 

Пресцентр ФПУ