2022-06-14 12:16:42

ВАЖЛИВА ПІДТРИМКА НА НАЙВИЩОМУ РІВНІ

 

Крім того, Рада профспілок області звернулася до ФПУ та Національної Тристоронньої соціально-економічної ради щодо їхнього сприяння у вирішенні порушених питань в найкоротші терміни.

Тексти звернень додаються.

 

   Голові Верховної Ради України

                                                                Р. СТЕФАНЧУКУ

 

 

 

З В Е Р Н Е Н Н Я

сторін соціального діалогу Івано-Франківської області

 

Шановний пане Руслане!

 

Понад три місяці Україна героїчно протистоїть російському вторгненню. В цих умовах активізація бізнес-діяльності - ключовий фактор посилення економічної стійкості держави, а, отже, і її здатності ефективно протистояти агресору. Парламентом і Урядом нашої держави запроваджено ряд ініціатив, спрямованих на підтримку підприємництва під час війни.

Сторони соціального діалогу Івано-Франківської області також вживають усіх необхідних заходів для належного функціонування національної економіки. По Івано-Франківській області вже опрацьовано близько 150-ти заявок від підприємств, які планують релокацію. На рівні області зібрана уся актуальна інформація про вільні складські приміщення та інші ресурси в громадах, які потрібні для релокації бізнесу та запуску його роботи.

Поряд з цим, існує низка проблем, які унеможливлюють відновлення роботи стратегічно важливих підприємств області.

Так, на черговому засіданні виконавчого комітету Івано-Франківської обласної тристоронньої соціально-економічної ради обговорено основні проблеми, пов’язані з функціонуванням стратегічно важливих підприємств: ДП “Івано-Франківський котельно-зварювальний завод” і ДП “Калуська ТЕЦ-Нова”, а також можливість надати вільні заводські приміщення для розміщення виробничих потужностей чи вирішення питання оренди фірмам, які здійснили релокацію на Прикарпаття.

Єдиний майновий комплекс ДП “Івано-Франківський котельно-зварювальний завод” з 2019 року включений до переліку об’єктів малої приватизації. Основною причиною, яка унеможливлює приватизацію заводу, є наявність обтяжень (арешт, податкова застава) На сьогодні згідно з даними Державного реєстру речових прав усе нерухоме майно перебуває під арештом. Два об’єкти нерухомості – склад 1219 кв.м та будівля столярного цеху 550 кв.м перебувають в податковій заставі. При цьому, виробничі приміщення підприємства можна було б використовувати для ведення бізнесу, який перемістився на Прикарпаття.

Окрім того, приватизація заводу вирішила б проблему виплати заборгованої заробітної плати, яка станом на 01.05.2022 складала майже          5,5 млн. гривень.

Приватизація підприємства можлива після прийняття доопрацьованого законопроєкту № 7191 “Про особливості приватизації державного майна в умовах воєнного стану”, згідно положень якого накладений арешт на майно або перебування майна в заставі не є перешкодою для продажу єдиного майнового комплексу державного підприємства.

Щодо ДП “Калуська ТЕЦ-Нова”, то ТОВ “КОСТАНЗА” як переможець аукціону, не набуло права власності на об’єкт приватизації через відсутність дозволу Антимонопольного комітету України на концентрацію. Зазначене підприємство є основним джерелом електроенергії для м. Калуш. Cаме як виробник електроенергії ДП “Калуська ТЕЦ-Нова” має стратегічне значення і є частиною Бурштинського енергоострова, який під’єднаний до електромереж країн ЄС і дозволяє експортувати українську електроенергію за кордон.

На сьогодні підприємство опинилося поза сферою впливу як держави, так і нового власника, 600 працівників позбавлені права працювати, заборгованість перед ними складає 3,6 млн. гривень. Крім того, простій підприємства ставить під загрозу опалювальний сезон в м. Калуш.

Виходом з ситуації є прийняття Верховною Радою України законопроєкту № 7191 “Про особливості приватизації державного майна в умовах воєнного стану”, яким передбачено, що перехід права власності на об’єкт приватизації до покупця не залежить від отримання дозволу Антимонопольного комітету України на концентрацію.

 

Враховуючи вищезазначене, з метою пришвидшення приватизаційних процесів, відновлення економічної діяльності підприємств, налагодження виробництва релоктованих підприємств на нових площадках, вирішення проблеми заборгованої заробітної плати, сторони соціального діалогу Івано-Франківської області просять Вас сприяти якнайшвидшому внесенню на розгляд Верховної Ради України доопрацьованого законопроекту № 7191 “Про особливості приватизації державного майна в умовах воєнного стану”.

 

Звернення підписали співголови виконкому

Івано-Франківської обласної тристоронньої соціально-економічної ради:

 

від органів виконавчої влади

 

 

від профспілкових обєднань

 

від обєднань роботодавців

Я. УЛЬВАНСЬКА

 

В. УЄВИЧ

 

В. СКРИГУНЕЦЬ

 

Голові Фонду державного майна України

О. БАТАЛОВІЙ

 

                                                               01133, м. Київ, вул.генерала Алмазова, 18/9

 

 

З В Е Р Н Е Н Н Я

сторін соціального діалогу Івано-Франківської області

 

Шановна пані Ольго!

 

Звертаємося до Вас про відновлення роботи ДП “Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів”, значення якого в сучасних умовах воєнного стану  неможливо переоцінити.

Війна в Україні змушує шукати виробничі потужності на територіях, де не ведуться активні воєнні дії, створювати або відновлювати робочі місця для наповнення бюджету і підняття економіки України. Як приклад – відновлення роботи ДП“Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів”.

Єдиний майновий комплекс підприємства наказом Фонду держмайна України від 24.01.2020 № 141 включено до переліку об’єктів малої приватизації, які підлягають приватизації у 2020 році. Проте, жодних активних дій, які б забезпечили приватизацію комбінату і погашення заборгованості перед працівниками по заробітній платі, не вжито.

На даний час відсутній керівник підприємства, його обов’язки виконує заступник директора Курман Василь Романович. Основна частина працівників звільнилася. Залишилось близько 30 матеріально-відповідальних осіб, які працюють на 2/3 тарифної ставки. Станом на 01.05.2022 перед працівниками ДП “Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів” обліковується заборгованість із заробітної плати на суму понад 10,6 млн. гривень. Загальна сума боргу за зобов’язаннями підприємства зросла майже до 66 млн. гривень і продовжує зростати. 

Основні проблеми, пов’язані з функціонуванням стратегічно важливого підприємства для економіки і продовольчої безпеки Прикарпаття – ДП “Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів” за ініціативою профспілок області розглянуто на черговому засіданні виконавчого комітету Івано-Франківської обласної тристоронньої соціально-економічної ради. Також соціальні партнери обговорили можливість надати вільні заводські приміщення для розміщення виробничих потужностей чи вирішення питання оренди фірмам, які здійснили релокацію на Прикарпаття. При цьому, зазначаємо, що практично без значних фінансових затрат можна розпочати експлуатацію елеватора і млина підприємства.

Враховуючи вищезазначене, сторони соціального діалогу Івано-Франківської області звертаються до Вас невідкладно в межах повноважень, визначених Законом України “Про Фонд державного майна України”:

- призначити директором ДП “Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів” кризового менеджера;

- вирішити питання охорони комбінату та виділити кошти на виплату заробітної плати залученим до охорони майна підприємства працівникам;

- забезпечити фінансування технічної документації, яка уже виготовлена, але не оплачена.

Саме від прийняття цих рішень залежатиме пришвидшення приватизаційних процесів, відновлення економічної діяльності підприємства, налагодження виробництва релоктованих підприємств на вільних площадках, вирішення проблеми заборгованої заробітної плати та збереження і створення нових робочих місць.

 

Звернення підписали співголови виконкому

Івано-Франківської обласної тристоронньої соціально-економічної ради:

 

від органів виконавчої влади

 

 

від профспілкових обєднань

 

від обєднань роботодавців

Я. УЛЬВАНСЬКА

 

В. УЄВИЧ

 

В. СКРИГУНЕЦЬ

 

 

Голові Фонду державного майна України

О. БАТАЛОВІЙ