2014-11-14 13:59:01

Голова ФПУ обстоював позицію профспілок на засіданні Уряду


- з п'ятниці 2 січня - на суботу 17 січня;

- з четверга 8 січня - на суботу 31 січня;

- з п'ятниці 9 січня - на суботу 14 лютого.

Згідно з розпорядженням, спеціальний режим роботи банків у цей період визначає Національний банк.

На засіданні Уряду 12 листопада ц.р. Керівник СПО профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий порушив тривожне питання щодо зростання майже вдвічі з початку року заборгованості по зарплаті на підприємствах країни.

Він наголосив, що це пов’язано не тільки з проведенням антитерористичної операції на території Луганської та Донецької областей. На жаль, це явище спостерігається і на економічно активних підприємствах у зв’язку з відсутністю фінансування державних програм, які не забезпечуються бюджетними коштами.

Зокрема, особливу увагу у зв’язку із зверненням Профспілки металургів і гірників представник профспілок привернув до критичної ситуації, що склалася на Криворізькому гірничо-збагачувальному комбінаті. Там з початку другого півріччя ц.р. було зменшено фінансування з Держбюджету. Працівники вимушені були перейти на триденний робочий тиждень, але навіть при такому режимі роботи вже з червня місяця вони не отримують зарплату. За цей час заборгованість зросла майже до 8 млн. грн. у зв’язку із чим Голова ФПУ поставив перед Урядом питання про необхідність надання окремого доручення щодо забезпечення фінансування цього містоутворюючого підприємства.

Також було порушено питання у зв’язку з прийняттям постанови КМУ, яка зобов’язує вітчизняних виробників, починаючи з 1 листопада ц.р. проводити закупівлю газу виключно у НАК «Нафтогаз України». Хоча раніше компаніям дозволялось самостійно вишукувати газопостачальників, що було обумовлено складними економічними умовами. Станом на сьогодні окремі підприємства і компанії вже уклали контракти на постачання палива з іншими суб’єктами господарювання, а тепер їх потрібно розривати, що тягне за собою не тільки економічні збитки, але й підриває імідж надійного партнера в бізнесі. Це, у свою чергу, може негативно вплинути на подальшу роботу підприємства і його співробітників, - саме на цьому наголосили профспілки.

Під час обговорення цієї проблеми пропонувалося у ході перемовин з «Нафтогазом» домовитись про можливе відтермінування укладання необхідних угод.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ