2014-10-27 10:33:35

Інформація щодо стану справ з погашенням заборгованості із заробітної плати в області

На вирішення проблеми погашення заборгованості із заробітної плати в області проводиться системна робота усіх гілок влади за участю соціальний партнерів, в результаті якої впродовж січня-вересня 2014 року працівникам області виплачено майже 6,2 млн.грн. заборгованої заробітної плати, повністю погасили борги з оплати праці 20 економічно активних підприємств області, відсутні вони у містах Болехові та Яремче, Калуському та Тлумацькому районах.

Вирішено питання оплати заборгованості за надані санаторно-курортні послуги ДП “Санаторій “Черче” у Рогатинському районі та виплачено в повному обсязі заборговану і поточну заробітну плату на загальну суму     1582,2 тис.гривень.

Забезпечено в повному обсязі оплату за платіжними дорученнями, зареєстрованими в територіальних органах Державної казначейської служби України в області, щодо примусового стягнення заробітної плати працівникам найбільших підприємств-боржників: філії “Спілловер. Шкіряний завод” ТОВзІІ “Спілловер” (борг скоротився на 49,1 відс.), ВАТ “Пресмаш” (виплачено понад 170,0 тис.грн. заробітної плати), підприємств системи ДП “Івано-Франківський облавтодор” (виплачено 546,6 тис.грн. заробітної плати), ДП “Карпатське підприємство геодезії, картографії та кадастру” (перераховано 190,0 тис.грн. дебіторської заборгованості).

         Однак, основною причиною зростання заборгованості із заробітної плати, яка станом на 01.10.2014 року склала 15,1 млн.грн. є кризовий стан економіки країни та недосконалість чинного законодавства. Частка боргу економічно активних підприємств в загальній структурі боргу області складає 62,7 відс. Для порівняння у Чернівецькій області (2 місце по абсолютній сумі боргу) вона становить 96,5 відс., Тернопільській області (3 місце) – 90,0 відс.

Слід також зазначити, що такі економічно активні підприємства, як філія “Спілловер.Шкіряний завод”, ВАТ “Пресмаш”,  ДП “Експериментальний завод “Прут”, ПАТ “Прикарпаття”, ПП “Гуцульське подвір’я” і ПП “Лідер VTM”, не здійснюють господарську діяльність, при цьому заборгованість перед їх працівниками складає 3089,4 тис.грн. або 32,6 відсотка боргу економічно активних підприємств.

Одночасно, існують і суб’єктивні причини несвоєчасної виплати заробітної плати, так як керівники окремих підприємств-боржників безпідставно не виплачують в першочерговому порядку заробітну плату чим порушують вимоги ст.15 Закону України “Про оплату праці”. Зокрема, такі факти виявлено на МКП ”Надвірнашляхбуд”, ряді філій ДП “Івано-Франківський облавтодор”.

 

Заступник директора департаменту

соціальної політики  облдержадміністрації –

начальник управління праці                                      Ярослава Ульванська