2021-10-07 16:32:20

ГІДНА ПРАЦЯ – ЦЕ БЕЗПЕЧНА І НАЛЕЖНО ТА ВЧАСНО ОПЛАЧУВАНА ПРАЦЯ

 

.

Всі учасники діалогу  в різний спосіб підкреслювали визначальні риси Концепції гідної праці, а саме, що це праця безпечна, належно і вчасно оплачувана.  Працююча людина не повинна бути бідною, тим більше не повинна випрошувати у влади зароблене і належне їй згідно законів і Конституції України. Але бажане не означає дійсне.

Тим часом законодавчо встановлений на серпень 2021 року прожитковий мінімум для працездатних осіб 2379 грн. занижено порівняно з його фактичним розміром у 2.4 рази або на 3243 грн. Мінімальна заробітна плата 6000грн. перевищила фактичний розмір прожиткового мінімуму лише на 378 грн. Влада усувається від ведення рівноправного тристороннього діалогу на Національному рівні, ініціює антитрудові, антипрофспілкові закони. 

Серед низки проблемних питань в області - невиплата зарплати. Станом на 01.09.2021 року загальна сума заборгованості і склала понад 53.5 млн. грн. Ці питання постійно в полі уваги соціальних партнерів.

 Розмірковуючи над законодавчими колізіями, які заважають подекуди вирішувати конкретні питання, учасники Круглого столу вносили пропозиції про підготовку відповідних звернень до народних депутатів, до Верховної Ради. Тим більше, що в області  є позитивний досвід такої роботи.

З чим погодилися всі, важливо опрацьовувати конкретні проблемні питання на конкретних підприємствах і галузях, і вносити свої пропозиції по їх вирішенню спільно зі всіма сторонами соціального діалогу.  Роботодавці, профспілки і влада зараз готуються до засідання Тристоронньої соціально-економічної Ради, яку заплановано провести 20 жовтня, тому напрацювали конкретні пропозиції  по найбільших боржниках із зарплати, також своє бачення найгостріших проблем в області, в тому числі вчасна атестація робочих місць, несплата ЄСВ, боротьба з тіньовою економікою.

 Представники Центру зайнятості та Управління Держпраці поінформували присутніх про роботу із неформальною зайнятістю, виявлення неоформлених працівників і штрафні санкції;

Станом на 1 жовтня 2021 року кількість зареєстрованих безробітних в області становила 8.5 тис.осіб, з яких 7.5 тис. осіб отримували допомогу по безробіттю.