2021-10-06 13:02:54

Від перших копанок - до сучасних технологій.

 

 На просторій території цього унікального закладу,розвернулося грандіозне величаве й колоритне дійство,приурочене двом важливим історичним датам,що мають пряме і безпосереднє відношення до національної економіки. Надвірнянщина відзначала 250-річчя промислового видобутку нафти і 100-ліття видобутку газу в Україні.

 В урочистій обстановці і в піднесеному настрої біля приміщення музею зібралися нафтовики, жителі громади,а також адміністрація НГВУ «Надвірнанафтогаз» на чолі з директором бізнес-підрозділу «Захід» ПАТ «Укрнафта» Олегом Мальчиком,керівники районної державної адміністрації та районної ради Володимир Пасько і Олександр Кеніз, депутат обласної ради Ольга Ганиш, очільники трьох громад Надвірнянської міської Зіновій Андрійович,Пасічнянської і Переріслянської сільських рад Андрій Гунда та Володимир Молдавчук,староста села Пнів Василь Гладиш. Від громади нафтового Борислава Львівської області на свято завітав перший заступник голови Бориславської міської ТГ Ігор Кобилевський. Серед гостей свята  також: Володимир Дмитришин,голова професійної спілки працівників нафтової та газової промисловості України;керівник об’єднаної профспілкової організації працівників ПАТ «Укрнафта» Ігор Копач;голова ради профспілок Івано-Франківської області Ігор Басюк;лідер Івано-Франківської обласної організації працівників нафтової і газової промисловості України Тетяна Сульженко,менеджер корпоративної соціальної відповідальності НАК «Нафтогаз України» Олексій Ткачук,ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський, проректор цього вузу Ігор Чудик та директор інституту нафтогазової інженерії Олег Витязь;перший заступник голови правління-головний інженер ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» Василь Дутчак. На свято прибули також укрнафтівці  з Долини, Борислава та Івано-Франківська.

 По-особливому радісно почувалися ветерани-ті трудівники,які віддали нафтовицькій праці найкращі продуктивні роки свого життя.Звісно,їх поіменно не називали,але шану й увагу ці поважні краяни відчували упродовж всіх урочистостей.

 Велелюдне зібрання поблагословив єрхиєпископ і митрополит Івано-Франківської УГКЦ кир Володимир Війтишин спільно із священниками цієї конфесії отцем-мітратом Богданом Михайлиною,отцями Миколою та Олегом.

 Духовний гімн «Боже великий,єдиний,нам Україну храни»  разом із знаменитим хором «Феліціо» Надвірнянського центрального міського будинку культури (ЦМБК) під орудою знаної мисткині Наталії Байдак співали всі учасники торжества.

 Перші осінні квіти поклали до анотаційних дощок видатним геологу нафтовику України Петрові Шпаку і краєзнавцю Прикарпаття,літописцю  нафтопромислів Надвірнянщини Михайлові Максимюку з Биткова.

 Від вшанування двох геніальних постатей-до захоплюючої екскурсії безпосередньо у самому музеї,який тієї миті гостинно відчинив свої двері і почесним гостям,і всім охочим.Не щодня кімнати музею приймають стільки відвідувачів.

 А тому серед музейної тиші із представлених документів,макетів,колекцій гасових ламп,мовчазно виринала незбагненна історія нафтового видобутку в Карпатському краї,що сягає XVIII-XIXстоліть.

 Перша промислова розробка нафти розпочалася далекого 1771 року на промислі Слобода-Рунгурська нашої області а вже 1820-го нафту розпочали добувати на Бориславщині (Львівська обл.). На вістрі 19-го і 20-го століть це був наймасштабніший нафтопромисел у Європі.

 Оглядини внутрішньої експозиції музею лише додали запалу і драйву святкуванню.Не встигли зачинитися двері за останнім відвідувачем,як надворі вже чекав справжній гуцул із бесагами і в кептарі,відомий на теренах краю фольклорист,науковий співробітник Музею історії Надвірнянщини Андрій Ваасилів.Він,за найкращим місцевим звичаєм, гучно запросив усіх гуртом пройтися вглиб території музею,щоб відчути себе частинкою свята і стати очевидцем неймовірно захоплюючого дійства.

 Серед розмаїття експонатів пильну увагу привертали нафтове обладнання і об’єкти в натуральну величину,виставки спеціального одягу та засобів індивідуального захисту працівників нафтогазовидобувної промисловості,а також виставки малюнків нафтою учнів Надвірнянської дитячої художньої школи,яку очолює Жанна Бондаренко.Зачаровували чорно-білі і кольорові світлини людей зрілого віку,юнаків і вродливих дівчат,усміхнених жінок,які об’єдналися у «Портрет нафтовика Надвірнянщини». Під такою назвою представив свої роботи майстер фотомистецтва Роман Глодан.

 А ось до виставки колекції взірців нафти і керну із свердловин змістовну розповідь підготувала завідувач лабораторії промислової хімії НГВУ «Надвірнанафтогаз» Тамара Левицька.За її словами,суть такої виставки-дозволити людям,які незнайомі з нафтою,побачити і відчути її,а також побачити і попробувати на дотик найлегшу нафту-конденсат.

 На столиках у ємкостях-усі види нафти із 10-ти родовищ (Битків-Бабчинського,Микуличинського,Гвіздецького,Південно-Гвіздецького, Лопушанського, Пасічнянського, Росільнянського, Луквинського, Довбушансько-Бистрицького, Пнівського). До кожної з ємкостей-невелика анотація про свердловини. Також тут можна було оглянути взірці керну - породи, яку отримують у процесі буріння свердловини і яка є цінним джерелом геологічної інформації.

 У більших посудинах представлена нафта із свердловин,яка надходить у резервуари для хімічної обробки.У невеликих сувенірних пробірках-вже підготовлена для відвантаження і подальшого транспортування на нафтопереробний завод нафта.

 Та не лише сувеніри з нафтою могли взяти на згадку учасники ювілейних святкувань.Їм презентували водночас тематичні пам’ятні медаль та монету. Кожен охочий також міг власноруч викарбувати собі сувенірну монету з нагоди пам’ятної дати. 

 Все це засвідчувало,що нафтогазова галузь України є однією із найдавніших у світі і колись займала провідне місце за обсягами видобування.І як тут не пройнятися національною гордістю за те,що саме з території нашої славної України вперше почали експортувати голубе паливо-природний газ до Європи.

 Ще від самого початку,250 років тому,вітчизняні надра мали величезні запаси нафти.Залягаючи у пластах на невеликій кількаметровій глибині,нафта піддавалась видобутку через так звані нафтові копанки.

 Наочно продемонструвати весь тогочасний технологічний процес нафтовидобутку спробували аматори художньої самодіяльності.І це їм успішно вдалося.Адже всі присутні несподівано стали учасниками театралізованого дійства.

 «Реконструкцію одного дня життя перших нафтопромислів Галичини»,в якому інсценізували посвячення юнака (Андрій Томин,начальник відділу культури Пасічнянської сільської ради) в нафтовики та його «весілля’’.

Майстерно зіграв роль нафтовика Андрій Томин,навіть не зіщулившись від освіжаючого вилитого відра води (нафти).А під час «весілля» звучали старовинні обрядові пісні і,як годиться,вручення запашного короваю Олегу Мальчику,  газді свята.

 Ще однією приємністю стало символічне «дефіле» дівчат у автентичних національних строях із колекції надвірнянок Віри і Тетяни Савчук.Це надало неперевершеної вишуканості і того сакрального відчуття приналежності до нації-не лише працьовитої,але красивої.

 Так непомітно із території скансену всі перемістилися на літню естрадуЄде вже вигравав оркестр народної музики «Аркан Сергія Орла» під керівництвом музиканта-віртуоза Володимира Остап’юка .

 Тут,під відкритим небом,нафтовики ювілейної галузі приймали букети привітань і зорепад нагород.

 Вітаючи колег і всіх краян,Олег Мальчик щиро мовив:-Нам дійсно пощастило,що на нашій землі,на Коломийщині,вперше розпочали видобувати нафту,250- років-це чверть століття…

 Водночас теплі слова привітань  керівник бізнес-підрозділу «Захід» адресував ветеранам-якраз того дня,1 жовтня,відзначали і День ветерана і Міжнародний день людей похилого віку.Олег Мальчик побажав поважним трударям,які нині вже на заслуженому відпочинку:-Ми взяли прапор нафтовидобутку , гідно його несемо наступним поколінням.Бо я не маю підстав не довіряти нашим геологам:у нас є майбутнє нафтовидобутку на роки-рокенні.Здоров’я,наснаги,успіхів у всіх починаннях,де б ви не працювали.Бо нафтовицька справа-то не лише нафтовик.Це-і електромонтер,і сантехнік,та інша плеяда людей-працівників,які допомагають нам видобувати нафту.

 Кир Володимир Війтишин,виголошуючи святкову проповідь,виокремив суттєву допомогу нафтовиків НГВУ «Надвірнанафтогаз» у спорудженні й відродженні храмів.Священик УГКЦ зауважив:-Коли ми приходили з проханням,пере нами,духовенством,ніколи не закривали двері.Митрополит запросив усіх до єдності,щоб разом розбудовувати вільну Україну,в якій царюватиме Божий закон і правда.Також висловив велике захоплення музеєм і наголосив,що треба підтримувати його.Спільно з о.Богданом Михайлиною,який зачитав вітання архиєпископ Володимир Війтишин нагородив низку працівників й управлінців НГВУ «Надвірнанафтогаз» ПАТ «Укрнафта».У когорті нагороджених-і Володимир Чуприна-ідейний натхненник й співорганізатор музею нафтопромислів Галичини,функціонування якого так високо оцінив душпастир.

 -Галичани,нафтовики,колеги та друзі !-З такими словами звернувся розчулений,як сам зізнався,Олексій Ткачук і зачитав вітання від трудового колективу НАК «Нафтогаз України»:Ви стоїте на варті енергонезалежності,щодня,у будь-яку пору,не знаючи лінощів,не боячись складнощів. Кажуть,що нафта то є чорне золото.І це насправді так,погодьтесь.І ціни на нафтопродукти сьогодні лише підтверджують ці слова.Та не менш цінним скарбом є люди,які його видобувають.Кожен з вас,без перебільшення,-герой,на плечах якого тримається енергетична незалежність нашої держави.Зі святом,сильні та мужні приборкувачі надр!Величезна Вам шана та дяка!

 Володимир Пасько у привітанні зазначив:

 -Важко уявити повноцінне функціонування всіх сфер економіки нашої країни без використання нафти.Висловлюю слова вдячності всім працівникам та керівництву підприємства,які завдяки самовідданій праці,високому професіоналізму,компетентності і відповідальному ставленню до справи,крок за кроком створювали нафтову галузь, забезпечуючи зростання економіки України в минулому та сьогодні.

 Виступаючи,Олександ Кеніз підкреслив:

 -Рівень розвитку країни,її енергетична безпека значною мірою залежать як від ресурсів держави,так і розробки їх родовищ.У нас є можливості,людський потенціал та надра.Незважаючи на складний час в Україні,вірю, що наша держава зможе досягти енергетичної незалежності!Кращих працівників НГВУ «Надвірнанафтогаз» нагородили спільними грамотами Надвірнянських районної ради та районної державної адміністрації.

Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович також сердечно привітав нафтовиків з ювілейним святом.

 Володимир Молдавчук, засилаючи вітальні слова,уточнив,що йому небайдужа доля музею й подарував експонати.

 Андрій Гунда,поздоровляючи,звернувся до керівництва «Укрнафти» з пропозицією 10 відсотків податків скеровувати на підтримку музею за умови надходження податків до бюджету Пасічнянської сільської ради (ОТГ).

 Учасників імпрези звеселили й творчі колективи Пнівськогобудинку культури, Делятинського народного дому та інші аматори художньої самодіяльності Надвірнянщини.

 Цьогорічні «нафтові» фестини налаштували кожного на плідну працю во ім’я подальшого розвитку карпатського краю,зокрема і України загалом як економічно процвітаючої держави.