2021-10-01 09:31:16

ПРОФСПІЛКОВЦІ ПІДНЯЛИ ЧУТЛИВІ ДЛЯ ЛЮДЕЙ ПИТАННЯ В УРЯДІ

 

Коментуючи результати робочої наради Григорій Осовий повідомив, що її учасниками було вирішено звернутися до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, зважаючи на ті проблеми, які є сьогодні в трудових колективах, і вимоги, з якими будуть виходити на протест учасники Всеукраїнської попереджувальної акції 7 жовтня - у Всесвітній день дій за гідну працю.

IMG 0900

Він також зазначив, що серед питань, які були найбільш гострими, – це зростання комунальних тарифів і необхідність стабілізації ціни на електроенергію та ціни на газ для населення.

- Наразі з усіх куточків країни до нас надходять звернення від виробничих трудових колективів про різке зростання ціни на газ, яка стала не підйомною для виробництв хімічної продукції, металургійних підприємств та врешті хлібобулочних комбінатів, тепличних господарств, які виробляють продукцію, де основним енергоресурсом є газ, - сказав Г.Осовий. - Отже, виникла реальна загроза зупинки виробничих підприємств і масового вивільнення працівників.

IMG 0916

Голова Київського обласного об’єднання профспілок Василь Хвостіков на конкретному прикладі продемонстрував як може розвиватися ситуація в аграрному секторі. За приклад було взято Тепличний комбінат с. Калинівка Броварського району Київській області, який має сучасні технології і ритмічно весь час працював та виробляв якісну продукцію, має ринок збуту, попит і сплачує 150 млн. податків державі та дає 500 робочих місць людям.

Для цього підприємства, щоб виробляти продукцію, газ є необхідним. Але при ціні 330 000 гривень за 1000 кубометр газу, воно практично змушене буде припинити роботу, а це - безробіття, навантаження на служби зайнятості тощо. А також - втрата податків і доходів працівників. На сьогоднішній день зарплата на названому підприємстві у середньому понад 20 000 гривень, отже, сім’ї виробників постраждають. І наведений приклад не є винятком, така ж ситуація і на Одеському припортовому заводі, на багатьох інших підприємствах.

IMG 0942

Тому - питання із стабілізацією цін і тарифів на енергоносії потребує негайного вирішення. Воно є чутливим не лише для населення, а також стосується різних підприємств, які виробляють продукцію повсякденного попиту. Промисловці теж б’ють на сполох у цій ситуації.

Під час робочої наради також були розглянуті питання реформування трудового законодавства, формування соціально справедливого Державного бюджету на 2022 рік, питання діяльності фондів соцстрахування, які захистили людей під час локдаунів і несли велике навантаження по підтримці громадян в тих умовах, низка інших питань.

Всі вони сформовані у Вимоги всеукраїнської акції протесту профспілок. Представники профспілок висловили сподівання, що це дозволить Уряду сконцентрувати увагу на їх вирішенні.

Профспілки бажають отримати відповіді на порушені ними в КМУ питання, а також під час робочої зустрічі з керівництвом Верховної Ради України.