2021-07-19 14:16:55

ГЛОБАЛЬНИЙ ІНДЕКС МКП З ПРАВ ПРОФСПІЛОК У 2021 РОЦІ: В УКРАЇНІ ВІДСУТНІ ГАРАНТІЇ ПРАВ

 

Восьме видання Глобального індексу прав МКП оцінює 149 країн за критерієм дотримання прав трудящих. Основні висновки цьогорічного рейтингу:

• 87% країн порушували право на страйк.

• 79% країн порушували право на ведення колективних переговорів.

• 74% країн позбавили трудящих права створювати профспілки і вступати в них.

• Кількість країн, які перешкоджали реєстрації профспілок, збільшилася з 89 у 2020 році до 109 в 2021 році.

• Дві нові країни увійшли в список десяти найгірших країн для трудящих (Білорусь і М'янма).

• Число країн, які заперечували або обмежували свободу слова, збільшилося з 56 у 2020 році до 64 в 2021 році.

• Трудящі піддавалися насильству в 45 країнах.

• Працівники не мали доступу до правосуддя або мали обмежений доступ до нього в 65% країн.

• Трудящі піддавалися довільним арештам і затриманням в 68 країнах.

• Профспілкові активісти були вбиті в шести країнах: Бразилії, Колумбії, Гватемалі, М'янмі, Нігерії та Філіппінах.

Глобальний індекс МКП з прав профспілок за 2021 рік також документує випадки використання пандемії урядами і роботодавцями як приводу для звільнення працівників, які оприлюднили важливу інформацію про поширення вірусу на робочих місцях; порушення права на ведення колективних переговорів; посилення спостереження за трудящими і порушення права на недоторканність приватного життя; а також обмеження свободи слова і зібрань.

• Робочі місця стають менш безпечними, з посиленням обмежень на профспілкову діяльність в Білорусі, Колумбії, Камбоджі і М'янмі.

• Спостереження за трудящими посилюється, а спостереження на складах Amazon перетворилося в глобальний скандал.

• Права порушуються в міру того, як влада приймає репресивні закони в Гондурасі, Індії, Індонезії, Словаччини та Уругваї.

Генеральний секретар МКП Шаран Барроу заявила: «Пандемія COVID-19 зруйнувала робочі місця, спільноти і життя. Глобальний індекс дотримання прав розкриває ганебний список урядів і компаній, які дотримуються антипрофспілкового порядку денного, у той час як працівники, перебуваючи на передовій лінії, виконують важливу роботу для підтримки функціонування наших економік і спільнот.

Під час пандемії COVID-19 ми дізналися, хто герої. По всій планеті трудящі доглядали за хворими, забезпечували їжу на наших столах і підтримували економіку. Але, незважаючи на все це, вони як ніколи раніше зазнають нападок.

Уряди і роботодавці використовували пандемію для експлуатації людей, від яких залежить весь світ, посилюючи стеження, порушуючи угоди, звільняючи працівників, блокуючи і залякуючи профспілки, вдаючись до насильства і вбивств».

2021 рік - це рік, коли демократія зазнала нової атаки, оскільки кількість країн, які перешкоджали реєстрації профспілок, де свобода слова і зібрань була обмежена, збільшилася з 56 у 2020 до 64 в цьому році.

В 2021 році погіршилися рейтинги Бельгії, Канади, Сальвадору, Гаїті, Угорщини, Йорданії, Малайзії, М'янми і Словаччини. Рейтинг М'янми погіршився до категорії 5+ через порушення верховенства закону.

«Лідери профспілок в Камбоджі, Гонконзі і М'янмі були заарештовані – це підриває право трудящих на представництво.

Не дивлячись на те, що відбулися деякі позитивні зміни в законодавстві – наприклад закон PRO в США, процеси, спрямовані на прийняття закону про належну перевірку в Європейському Союзі – необхідно зробити набагато більше.

Потрібно укласти новий суспільний договір, який передбачає робочі місця, права, соціальний захист, рівність і залученість, щоб відновити довіру, зруйновану репресивними урядами і недобросовісними компаніями».

Близький Схід і Північна Африка - найгірший регіон в світі для трудящих вже восьмий рік поспіль. Лівія, Палестина, Сирія і Ємен все ще охоплені конфліктами, тому основні свободи і права в цих країнах розтоптані.

У десятку країн світу з найгіршим показником для трудящих у 2021 році увійшли Бангладеш, Білорусь, Бразилія, Колумбія, Єгипет, Гондурас, М'янма, Філіппіни, Туреччина і Зімбабве.

До найгірших країн у Європі попала Україна, якій присвоєну рейтинг 5 (відсутність гарантій прав працівників і профспілок). Подальше просування владою лібералізації трудового і профспілкового законодавства, попираючи при цьому права працівників та профспілок, загрожує опусканню України в категорію 5+ та входження в десятку найгірших країн світу для трудящих.

Глобальний індекс прав профспілок (російською мовою)

https://www.ituc-csi.org/IMG/pdf/ituc_globalrightsindex_2021_ru.pdf

Відео та інфографіка до Глобального індексу прав 2021 р.

https://www.globalrightsindex.org/en/2021/media

Департамент