2021-04-09 14:22:20

ЗАБОРГОВАНІСТЬ ІЗ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ДОСЯГЛА 3,214 МЛРД ГРН!

 

СПО обєднань профспілок, Федерація профспілок України приділяють вирішенню цієї проблеми особливу увагу. Разом з боротьбою за гідні умови праці та гідну її оплату, профспілки надають конкретні пропозиції щодо ефективних шляхів подолання цього ганебного явища. Так саме з ініціативи СПО та ФПУ розпорядженням Голови уряду була створена Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення).    Як ми повідомляли ( https://bit.ly/3d2Rld5), профспілкова сторона виступає з кокретними діловими пропозиціями, що можуть допомогти вирішити цю проблему.
Що саме пропонується? Перш за все, необхідно у цій критичнії ситуації якомога частіше проводити засідання Міжвідомчої робочої групи і проводити їх секторально по групам підприємств із запрошенням на ці засідання керівників підприємств і керівників первинних профспілкових організацій для того, щоб почути об’єктивну інформацію про ситуацію з боргами на конкретному підприємстві, напрацювати спільні дієві кроки по виведенню підприємства зі стану заборгованості. Олександр Шубін також запропонував доповнити протокол робочої групи дорученням керівникам підприємств – боржників із погодженням з первинними профспілковими організаціями розробити плани–графіки погашення заборгованості, проінформувавши про них трудові колективи, і подати їх до органів управління. Це дозволить органам управління контролювати ефективність роботи керівництва підприємств по виведенню їх з критичного стану.

Крім того, пропонується активізувати роботу з розробки законопроектів з метою унеможливити накопичування заборгованості з виплати заробітної плати шляхом посилення економічної відповідальності і запровадження кримінальної відповідальності роботодавця за зростання зарплатних боргів. На переконання профспілок, також потрібно оперативно і ефективно вирішити питання створення відповідної гарантійної установи для погашення боргів по зарплаті по підприємствах, які  втратили платоспроможність і є банкрутами, відповідно до міжнародних норм і Конвенції МОП №173.   

Федерація профспілок України