2021-03-29 10:21:47

З БЕРЕЗНЯ ЗБІЛЬШАТЬСЯ СТРАХОВІ ВИПЛАТИ ПОТЕРПІЛИМ НА ВИРОБНИЦТВІ ТА ВІД ПРОФЗАХВОРЮВАННЯ

 

Цьому передувала активна робота профспілок, завдяки чому кошти для проведення зазначеного перерахунку було закладено в бюджет Фонду соціального страхування України на поточний рік, не зважаючи на суттєвий дефіцит страхових коштів та заборгованість перед застрахованими особами по допомогам з тимчасової втрати працездатності.

Про це повідомив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, який брав у участь у засіданні Уряду. Завдяки цьому збільшать розміри щомісячних страхових виплат для понад 200 тисяч осіб в середньому на 437,5 грн (із 3976,8 грн до 4414,3 грн). Для реалізації такого перерахунку у бюджеті Фонду соціального страхування України на 2021 рік передбачено біля 800 млн.грн.

Підвищені виплати за березень потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, а також члени їх родин отримають у квітні.

Також він нагадав, що частиною другою статті 37 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено перерахування сум щомісячних страхових виплат у разі зростання у попередньому календарному році середньої заробітної плати відповідно до коефіцієнта, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

У зв’язку із «замороженням» розмірів страхових виплат потерпілим на виробництві протягом 2014-2016 років вимоги профспілок щодо відновлення підвищення страхових виплат включалися до Генеральної угоди на 2016-2017 рр., надсилалися численні звернення від профспілок до центральних органів виконавчої влади, Верховної Ради України, неодноразово проводилися тристоронні консультації, наслідком чого стало внесення змін до законодавства.

Завдяки наполегливій позиції профспілок, у 2017 році було відновлено та забезпечено по теперішній час підвищення щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві.

Так і згадана постанова Уряду № 239 від 24.03.2021 р. щодо перерахування розміру щомісячних страхових виплат вказаним категоріям громадян 3 1 березня ц.р. розроблена на виконання вимог Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”. Вона спрямована на посилення соціального захисту потерпілих на виробництві та членів їхніх сімей.