2021-02-17 13:27:49

Представники Прикарпаття взяли участь в онлайн-нараді голів обласних організацій Профспілки

 

 

На нараді порушувалися різноманітні питання діяльності закладів охорони здоров’я в умовах реформування, реалізації Програми медичних гарантій у 2021 році, автономії лікувальних закладів і повноважень керівників, взаємовідносин з органами місцевого самоврядування, укладення колективних договорів, соціального захисту медичних працівників. Прозвучав заклик до діалогу, співпраці, більшої активності трудових колективів.

Як наголосив т.в.о.голови НСЗУ Андрій Віленський, необхідно розпочати бюджетний процес раніше, щоб питання охорони здоров’я були «на слуху», щоб народні депутати про них знали. Іншими словами, працювати на упередження. І тут важлива співпраця НСЗУ та галузевої Профспілки. Тож було запропоновано провести окрему спільну зустріч щодо підготовки Державного бюджету-2022.

Серед проблемних питань, яке порушила голова Профспілки працівників охорони здоров’я Вікторія Коваль і яке стосується нашої області – доплати за роботу в гірських районах. За словами Вікторії Коваль, умови праці в такій місцевості відрізняються від інших регіонів, і без гірських коефіцієнтів гірські райони можуть залишитися без медичної допомоги, а лікувальні заклади – без фахівців. Натомість в НСЗУ вважають такі вимоги не зовсім обґрунтованими, реальними хіба щодо первинної медико-санітарної допомоги. Проблемною є також нестача спеціалістів (анестезіологів).

У виступах голів обласних організацій Профспілки звучали «гарячі» запитання, які стосувалися діяльності психіатричних, протитуберкульозних закладів, децентралізації, виплати надбавок і доплат, управлінських рішень щодо ефективності діяльності лікувальних закладів, формування тарифів на медичні послуги та інші. На них давали відповіді представники НСЗУ.

Підсумовуючи, Вікторія Коваль назвала таку спільну нараду цікавою і корисною та висловила сподівання, що спільно можна подолати багато проблем.