2021-01-21 19:12:51

БЮДЖЕТНИКАМ ПІДВИЩЕНО ЗАРПЛАТИ

 



Він нагадав, що СПО профспілок звертався до Уряду з пропозицією прискорити прийняття відповідної постанови. І ось нарешті з’явилась правова підоснова для збільшення вже у цьому місяці на 20% зарплат вчителів, як це передбачено Держбюджетом на 2021 рік.
 

А наступне таке підвищення - на 8,4 % - заплановане з 1 грудня ц.р. Таким чином, загалом до кінця поточного року збільшення посадових окладів працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери у порівнянні з попереднім роком складатиме 30%. Як запевнив глава Уряду, це забезпечено фінансами, у бюджеті також закладено гроші для підвищення зарплат медикам - майже на 30% вже у цьому році.

Як відомо, посадові оклади бюджетників розраховуються, виходячи з розміру окладу працівника першого тарифного розряду.
Григорій Осовий підкреслив, що зазначений нормативно-правовий акт прийнято з урахуванням того, що СПО профспілок послідовно виступав за підвищення тарифної ставки працівника І-го розряду єдиної тарифної сітки з початку 2021 р. до 2670 грн на місяць, а з 1 грудня – до 2893 грн.

 

- Перемовини щодо цього відбувались між профспілками і урядовцями ще на етапі формування проекту Державного бюджету на 2021 рік, - сказав він, - тоді ми акцентували, що відповідно до закону про освіту оплата праці педагогів повинна бути прив’язана до мінімальної зарплати і до прожиткового мінімуму. На виконання норм Генеральної угоди та згідно із домовленостями у рамках соціального діалогу профспілки наполягали, щоб співвідношення між розміром першого тарифного розряду і мінімальною зарплатою, яке у 2020 році становило 44, 5 % у бюджеті на 2021 рік не зменшувалось. Такий алгоритм профспілки запропонували започаткувати з початку 2021 року, - він полягає у наближенні розміру тарифної ставки першого розряду до розмірів мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму, визначених законом. Тому, враховуючи, що з 1 січня 2021 року мінімальна зарплата в Україні зросла до 6 тисяч грн., а з 1 грудня 2021 року її планують підвищити до 6 500 гривень, з’явились зазначені показники збільшення тарифної ставки.

60054feda09f0659599964 820x360 cover medium

- Як перспективним завданням для профспілок залишається забезпечення подальшого зближення тарифної ставки працівників бюджетної сфери з розміром фактичного прожиткового мінімуму та мінімальною зарплатою, - зауважив Голова ФПУ. - За умов економічного зростання в країні ці темпи мають прискоритись. Але це вже є питанням подальших перемовин і консультацій між профспілками і Урядом. Зважаючи на те, що динаміка зростання цін наразі є високою, що також пов’язано і з підвищенням з початку року цін і тарифів на послуги ЖКГ для населення, профспілки будуть наполягати на перегляді розміру мінімальної зарплати та її підвищенні не з 1 грудня ц.р., а вже з 1 липня 2021 року.


СПО профспілок разом з профспілками бюджетної сфери триматимуть це питання під контролем.



Прес-центр ФПУ