2020-09-08 09:34:49

ПРОФСПІЛКИ ЗАКЛИКАЮТЬ ПРИЙНЯТИ ЗАКОНОДАВЧИЙ АКТ ЄС ПРО СПРАВЕДЛИВІ ЗАРПЛАТИ

 

У голосуванні взяли участь 87 національних профцентрів з усієї Європи та 10 європейських галузевих об’єднань профспілок.

Тепер буде здійснюватися тиск на президента Єврокомісії Урсулу фон дер Ляйен, яка обіцяла протягом 100 днів представити пропозицію, «яка забезпечить, щоб кожен працівник у нашому Союзі отримував справедливу мінімальну заробітну плату».

ЄКП використовуватиме наданий мандат, щоб переконатися, що Комісія запропонує Директиву, яка забезпечуватиме:

• Держави-члени не зможуть встановити мінімальну заробітну плату на національному рівні нижче порогу гідної оплати праці*

• Припинення несправедливої практики відрахувань роботодавцями із мінімальної заробітної плати

• Гарантування, захист та сприяння реалізації права на колективні переговори у кожній державі-члені

Умовою підтримки дій ЄС з боку профспілок є також гарантія того, що держави-члени, в яких в даний час заробітна плата визначається виключно шляхом колективних переговорів, не будуть зобов'язані запроваджувати законодавчо встановлену мінімальну заробітну плату.

Заступник генерального секретаря ЄКП Естер Лінч заявила:

«Мінімальна заробітна плата не захищає працівників від ризику бідності у 17 країнах-членах - це зводить нанівець саме поняття мінімальної зарплати.

У Європейської комісії є підтримка переважної більшості європейських профспілок прийняти директиву, яка покладе край цій скандальній ситуації. Ми очікуємо почути зобов’язання з прийняття такої Директиви у виступі президента фон дер Ляйєн про стан справ у Союзі в середині вересня.

Ця Директива також повинна допомогти працівникам добитися насправді справедливої заробітної платні, гарантуючи визнання роботодавцями та державами-членами їхнього права на колективні переговори, і, зокрема, припинення антипрофспілкових дій.

Кроки з підвищення заробітної плати тепер необхідні як ніколи, щоб зберегти мільйони робочих місць, які залежать від зростання економічного попиту після карантину».

 Департамент міжнародних зв'язків апарату ФПУ