2020-02-15 15:07:43

ПРОФСПІЛКОВА АРМІЯ МАЄ МОБІЛІЗУВАТИСЬ

 

У ній взяли участь народні депутати України, науковці, провідні експерти, профактивісти, голови первинок, керівники членських організацій ФПУ тощо. Учасники були одностайними у думці, що в умовах глибинних соціально-економічних трансформацій, що переживає наразі Україна профспілки є тією силою, яка здатна захистити людей праці та соціально вразливі верстви населення.

Изображение 134

У ході конструктивної дискусії йшов пошук відповідей на виклики, які стоять сьогодні перед українським суспільством і профспілками: як повернути українцям віру у майбутнє нашої держави? Зупинити трудову міграцію, забезпечити гідний рівень життя і заробітків для найманих працівників? Ці та багато інших проблем, які потребують термінового вирішення, на думку учасників Конференції, спроможні подолати саме профспілки, оскільки вони є тим соціальним інститутом, до якої не втратили довіру громадяни і яка здатна мобілізувати суспільство, спираючись на молодь у поєднанні з досвідом старшого покоління.

Справжню боєздатність продемонструвала ФПУ у ході проведення всеукраїнської акції «Хвиля гніву» проти урядового законопроекту про працю і антинародного законопроекту про профспілки. Присутнє на Конференції науково-експертне середовище підтвердило недолугість цих законопроектів.

Изображение 102

 - На сьогодні ми маємо результат нашої боротьби, - сказав на Конференції Голова ФПУ, Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий, - нам вдалося призупинити процес прийняття закону про працю у «турборежимі» і повернути роботу над ним у тристоронній формат: за участю профспілок, урядовців і роботодавців. Це відбулося завдяки нашій консолідації, - сказав профспілковий лідер.

Изображение 121

Тому, як зазначили учасники Конференції, «свою армію потрібно мобілізовувати на дії та демонструвати силу». Одним з таких методів, що знаходиться у арсеналі наймасовішої громадської організації країни, є - страйк. Але це є найбільш радикальним методом дій, проте, у цивілізованому світі існує такий інструмент вирішення назрілих проблем та попередження будь-яких конфліктів як соціальний діалог.

Изображение 160

Учасники Конференції у прийнятих Рекомендаціях звернулись до Президента України, Прем’єр-міністра із закликом відновити соціальний діалог та враховувати позиції профспілок і роботодавців у процесі трансформації трудового  законодавства.