2020-01-21 14:55:12

Стан виробничого травматизму на підприємствах Івано - Франківської області в 2019 році

Займатися профілактикою виробничого травматизму  необхідно щодня. Однак, часто роботодавці звертають увагу на умови праці лише після того, як з їхніми працівниками стається біда.  На більшості підприємств мало або взагалі  не приділяється увага організації роботи з охорони праці та профілактики виробничого травматизму, про що свідчать статистичні дані про травматизм на виробництві.

            Так впродовж  2019 року  управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано - Франківській області отримало 108 повідомлень про нещасні випадки, внаслідок  яких потерпіло 112 осіб, з них –34 зі смертельним наслідком або випадків смерті на роботі. Одне повідомлень про професійне захворювання.                                                

           Загальний рівень травматизму за  2019 рік зменшився на 32 нещасні випадки в порівнянні з  2018 роком (87 нещасних випадки  проти 119), в той же час кількість нещасних випадків із смертельним наслідком збільшилась  на 2 випадки (20 проти 18).

           Зростання рівня виробничого травматизму допущено на підприємствах   Тисменицького відділення на 4 нещасні випадки, в т.ч. 3 НВ із смертельним наслідком та Галицького відділення на 1 НВ, в т.ч. 4 із смертельним наслідком (сталося 5 НВ: 4 із смертельним наслідком та груповий із двома загиблими).

          Зменшення загального виробничого травматизму відбулося  у 6 відділеннях: Івано-Франківське -8 (+3 із смертельним наслідком); Коломийське -10 (-4); Долинське -10 (-1); Надвірнянське -4 (-1); Снятинське – 3 (-1); Калуське -2 (-1).

           Сталося 3 групові нещасні випадкм (Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення МНС 3 потерпілих, без смертельного наслідку, ФОП Ріпа В.І. 2 потерпілих в ДТП, без смертельного наслідку, ТОВ «Агро-Віта» 3 потерпілих, в т.ч. 2 із смертельним наслідком).

 Найбільше нещасних випадків із смертельним наслідком сталися в Івано-Франківському та Галицькому відділеннях – по 6,  Тисменицькому та Долинському – по 3; Калуському та  Верховинському  – по 1.

          Якщо проаналізувати  в 2019 році нещасні випадки із смертельним наслідком по подіях:

- 3 нещасних випадків із смертельним наслідком сталися через ураження електричним струмом (ПАТ «Прикарпаттяобленерго з слюсарем з ремонту устаткування; ТзОВ «ЮТС-Агропродукт» з трактористом-машиністом с/г при роботі на обприскувачі «Монтана»; ТзОВ «Захід-Агро МХП» з трактористом-машиністом с/г при роботі з бетономішалкою);

-  5  через обвал частини конструкції приміщення, траншеї, сипучих матеріалів або деревини ( з монтажником зовнішніх трубопроводів ДП «Ів.-ФР. СУ 612» присипало землею в траншеї, з лісорубом ФОП Чикаловський В.Я. (падіння верхнього кінця сухої берези), з працівником по договору ЦПХ при сверлінні плити ПП «Ремавто» (обрушення бетонного сегмента),з двома різноробочими ТОВ «Агро-Віта» - при проведенні очистки загрузочного вікна приймального бункера сушарки зернового елеватора працівників присипало зерном кукурудзи); - 2 через отруєння чадним газом (електромеханіка ТзОВ «Агропромбудмеханізація при ремонті пічки автомобіля та радіоелектроніка  Дитячого ЛОК «Сокіл» при пожежі приміщення);

-   2  через погіршення стану здоров’я (з головним лісничим ДП Брошнівське ЛГ» через вплив факторів НТП та відсутність проведення медогляду та з лікарем – хірургом КНМП «Рогатинська ЦРЛ» внаслідок впливу факторів важкості чи напруженості трудового процесу, що було протипоказано МСЕК);

-  2  в дорожньо-транспортних пригодах (з ФОП Гулій Ю.М. внаслідок наїзду транспортного засобу в лісі;  з водієм ТзОВ «Віталюкс Дистрибуція» ДТП на автодорозі в Вінницькій обл.);

- 2  через дію предметів та обладнання ( придавлення плитою  сміттєвоза вантажника МКП «Косів» та падіння люка напіввагона на електрозварювальника ПрАТ «Івано-Франківськцемент»);

-  1  через падіння із висоти муляра ТзОВ «БК «Еспо»;

-  1  через тепловий удар (з слюсарем ПАТ «Тисменицягаз»);

- 1  через вибух (опіки внаслідок вибуху в бункері пороху з машиністом обхідником котельного обладнання ВП «Бурштинська ТЕС»);

- 1  через пожежу (внаслідок замикання електропроводки автомобіля, заступник директора ДП «Солотвинське ЛГ» отримав 70% опіків тіла та помер).

Також в 2019 році  встановлено професійне захворювання машиністу підіймальної машини ТОВ «Новітні Енергетичні Програми» (вібраційна хвороба ІІ ст. та хронічна двобічна сенсоневральна приглухуватість).

  Кількість нещасних випадків, що сталися внаслідок організаційних причин залишається найбільш високою 49 нещасних випадків, або 56%, психофізіологічних 23, або  27 % та технічних  15, або % 17.

Вагома частина організаційних причин припадає на порушення трудової і виробничої дисципліни, в т.ч. невиконання вимог інструкцій з охорони праці  та невиконання посадових обов’язків, порушення правил безпеки руху, порушення технологічного процесу, недоліки під час навчання безпечним прийомам праці, залучення до роботи працівників не за спеціальністю, неякісне розроблення, недосконалість інструкцій з охорони праці або їх відсутність, незастосування засобів індивідуального захисту в разі їх наявності.

Зниження рівня травматизму, запобігання трагедіям на виробництві можна досягти тільки спільними зусиллями зацікавлених сторін, а саме: роботодавців, профспілок і Фонду соціального страхування. Роботодавці повинні усвідомити, що наймаючи робітників і використовуючи їхню працю, вони стають відповідальними за їхнє життя і здоров’я, а працівники - зобов’язані дотримуватися законодавства з охорони праці.

  Протягом 2019 року Управління Фонду здійснило страхові виплати 2860 потерпілим на виробництві та членам їх сімей у сумі 94006900 грн., в т.ч. на відшкодування шкоди потерпілим 85222900 грн. та на медичну, професійну та соціальну реабілітацію 8784000 грн.

 

 

Начальник відділу  профілактики

страхових випадків – страховий експерт з ОП

управління ВД Фонду соціального страхування                Соф’як  В.В.