2019-11-04 14:30:14

ПРАЦЯ МАЄ БУТИ ЛЕГАЛЬНОЮ

Територіальними підрозділами департаменту соціальної політики облдержадміністрації проведено 407 зустрічей у трудових колективах, круглих столів та семінарів з питань реалізації законодавства про оплату праці, в яких взяло участь 5773 особи, у місцевих засобах масової інформації розміщено     148 інформаційних матеріалів.

В результаті проведеної роботи 75 суб’єктів господарювання (далі – СГД) підвищили рівень заробітної плати, 1032 найманих працівників зареєструвались як ФОПи, належним чином оформлено трудові договори з 2699 найманими працівниками, залучено до оподаткування 59 працівників. Це дало можливість легалізувати заробітну плату на суму майже 12,0 млн.грн., при цьому додаткові надходження єдиного соціального внеску склали 180,4 тис.грн. і податку на доходи фізичних осіб - 147,6 тис. гривень.

Протягом січня-вересня 2019 року працівниками Управління Держпраці в області спільно з працівниками інших органів влади відвідано    132 СГД на предмет виявлення неоформлених працівників та виплати заробітної плати “в конвертах”. Проведеними інспекційними відвідуваннями було виявлено, що 81 СГД використовував найману працю зпорушенням оформлення трудових відносин з працівниками.

Велика увага інспекторів праці приділяється інформаційно-роз’яснювальній роботі серед роботодавців та населення. Як наслідок - роботодавцями працевлаштовано 20 982 працівники. З них, за результатами інспекційних відвідувань та на виконання приписів, складених за результатами інспекційних відвідувань, трудові відносини оформлено з      763 працівниками, за результатами відвідувань роботодавців з метою інформування їх про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю працевлаштовано 7860 працівників та 12359 працівників за результатами інформаційно-роз'яснювальної роботи (семінари, наради тощо).

Податковими органами області упродовж січня – вересня 2019 року проведено фактичні перевірки в 108 юридичних осіб і 15 фізичних осіб-підприємців, в ході яких встановлено в 31 роботодавців (платники туристичного збору) без належного оформлення трудових відносин працювало 49 найманих працівників, 8 фізичних осіб-підприємців (роздрібна торгівля, послуги тимчасового проживання) здійснювали свою діяльність без державної реєстрації. Крім того, за результатами спільних перевірок з працівниками Національної поліції виявлено 7 фізичних осіб-підприємців, які надавали послуги з пасажирських перевезень без належної державної реєстрації та ліцензій. На усіх порушників складено протоколи про адміністративні правопорушення за ст.164 КУпАП.

Згідно з ризикоорієнтованої системи планування контрольно-перевірочних заходів податковими органами проведено 45 планових перевірок фізичних осіб-підприємстців, за результатами яких донараховано податку з доходів фізичних осіб (далі-ПДФО) і єдиного соціального внеску (далі-ЄСВ) на суму понад 5,4 млн.грн. За наслідками проведених перевірок 6 юридичних осіб донараховано 9,0 млн.грн. ПДФО і ЄСВ…

Як зазначено під час обговорення питання, негативними тенденціями в сфері праці залишаються окрім проблеми неоформлення працівників, також застосування роботодавцями режиму неповного робочого часу, оформлення працівників за договорами  цивільно-правового характеру або на умовах неповного робочого часу.

Констатовано, що проведена спільна робота органів влади та соціальних партнерів щодо легалізації заробітної плати та дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці дала певні позитивні результати. За останніми оперативними даними згідно моніторингових даних головного управління Пенсійного фонду України в області кількість найманих працівників у юридичних госпрозрахункових підприємствах та фізичних осіб – підприємців, які отримували заробітну плату менше мінімальної за умови відпрацювання повного місяця, станом на        01.09.2019 року зменшилась у порівнянні із початком року на 24,4 % або          6,0 тис.осіб. При цьому, страхувальниками самостійно донараховано до мінімального розміру заробітної плати 132,9 млн.грн., з яких сплачено понад 20,0 млн.грн. податку на доходи фізичних осіб та  майже 29,0 млн.грн. єдиного соціального внеску.

Питома вага застрахованих осіб, яким нараховано заробітну плату від 2 до 3 мінімальних заробітних плат від загальної кількості працюючих повний місяць становить 15,6 %. (8346-12519 грн.).

Як наслідок - фонд заробітної плати, з якого сплачується єдиний соціальний внесок, зріс на 15,9 %, надходження єдиного соціального внеску за січень-серпень цього року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшились на 18,1 %, податку на доходи фізичних осіб – на 21,9 %.

Серед головних акцентів проведеного аналізу -  для упередження виплати “сірих” заробітних плат в області продовжує вестися інформаційно-роз’яснювальна робота із роботодавцями, у яких працівники оформлені за договорами цивільно-правового характеру або працюють на умовах неповного робочого часу. Це дає позитивні результати , спостерігається тенденція до зменшення кількості застрахованих осіб, які працюють у платників за договорами цивільно-правового характеру або неповний робочий час, все ж їх кількість ще значна і за звітами платників склала 11,7 тис.осіб і 16,2 тис.осіб відповідно.

З обговорених питань робоча група прийняла рішення, насамперед щодо  подальшої консолідації зусиль, застосування законних заходів впливу, проведення діалогу, де вирішення проблемних питань залежить від вольових рішень посадовців.