2019-09-23 12:41:59

ПРОФСПІЛКИ ЯК РУШІЙНА СИЛА ПРОГРЕСУ

 

Вимога кліматичних дій – це боротьба за те, щоб люди і планета стали важливішими, ніж прибуток.

Протягом багатьох років робітничий рух відстоює концепцію справедливого переходу: забезпечити, щоб працівники та спільноти не відчули негативних наслідків при переході до світу з нульовими викидами вуглецю. Тим не менш, у багатьох випадках ці програми трансформуються в ще один вид державних субсидій для корпорацій, надаючи великим забруднювачам шанс «відбілитися», залишаючи при цьому практично без змін систему виробництва, яка створила проблему.

Що нам дійсно потрібно, так це боротися за глобальний «зелений новий курс»: широкомасштабні зміни в наших економіках, щоб розширити повноваження трудящих і спільнот і забезпечити, що наші уряди захищають наші природні ресурси, чи то на землі або в морі.

Незважаючи на докази, неоліберальні ідеологи, які домінують в політичному дискурсі протягом десятиліть, змушують нас вірити, що нас врятує ринок. Ті, хто створив проблему, напускають туману і уникають звинувачень, запевняючи, що індивідуальний вибір споживачів і підприємницький дух врятують становище. «Зелені відбілювачі» корпорацій використовують повні розвороти сторінок, щоб переконати публіку, що бачать світло в кінці тунелю – незважаючи на те, що витратили десятиліття і мільйони доларів, щоб приховати правду. Вони захопили наші інститути за рахунок непристойних політичних пожертв і обертових дверей між великим бізнесом і урядом. Саме тому у нас беззубі кліматичні угоди, які приведуть до загибелі багатьох видів.

Дерегулювання призвело до зниження природоохоронних стандартів і робить можливим існування великих забруднювачів; приватизація передала виробництво енергії в приватні руки, в чиїх інтересах отримання швидкого прибутку. За іронією, багато хто з цих же ідеологів продовжують підтримувати величезні державні субсидії для викопних видів палива і виступають проти державних витрат на рішення в області чистої енергетики.

Тим часом такі корпорації, як Exxon і Chevron, виводять свої прибутки через офшори, уникаючи сплати справедливої частки податків і позбавляючи уряди доходів, необхідних для пом'якшення наслідків і адаптації до все більш грізних стихійних лих.

Занадто пізно ходити коло та навколо. Щоб уникнути кліматичної катастрофи, необхідні системні зміни.

Мова не тільки про клімат. Це боротьба за відновлення демократії і за те, щоб уряди служили народу, а не багатіям. Ми переможемо тільки в тому випадку, якщо продемонструємо колективну силу, якщо будемо нарощувати свою силу шляхом створення міцних коаліцій між студентами, активістами і профспілковим рухом.

Багато людей все більше бачать в профспілках захисну, реактивну силу. Під постійними атаками правих у всьому світі ми змушені боротися за збереження наших досягнень, а не за розширення соціальної справедливості.

Кліматичний страйк дає можливість вирватися з наших обмежень, оживити наш рух, повчитися у молодих людей, що стоять на передовій і переглянути, що можливо. Профспілки вже вживають заходів. Робітничий рух від Німеччини до Нової Зеландії і Південної Африки підтримує молодих страйкуючих.

Інтернаціонал громадського обслуговування - глобальна федерація профспілок працівників громадських обслуговування - закликає свої членські організації і профспілки по всьому світу зробити все, що в наших силах, щоб підтримати тиждень дій з питань клімату, в тому числі шляхом проведення страйків, де це можливо. Щоб домогтися політичної волі, необхідної для зміни системи, ми повинні бути рішучішими, ніж будь-коли.

Ми не можемо допустити, щоб життєвий ідеалізм нового покоління був отруєний цинізмом і сумнівом. Це наш останній шанс. Вони - наш останній шанс. Ми повинні підтримати їх.

 

 

Роза Паванеллі,

Генеральний секретар Інтернаціоналу громадського обслуговування, всесвітньої федерації профспілок громадського сектора