2019-05-28 11:54:53

Чому ВІЛ та СНІД стосуються кожного ?

 

  • жінки більш біологічно сприятливі до ВІЛ;
  • мають менше влади над своїм тілом і життям в порівнянні з чоловіками;
  • піддаються більшому ризику сексуальних домагань в суспільстві, на роботі;
  • приймають на себе турботи членів сім’ї, хворих на цю недугу, і через це обмежені в можливостях пошуку хорошої роботі та достатнього заробітку.

          Ми розуміємо також ризики для працюючих, які стосуються незаконного примушування щодо тестування на ВІЛ, незаконного оголошення ВІЛ статусу працюючого, дискримінації при прийнятті на роботу, булінгу на робочому місці ВІЛ-інфікованих.

         Все це відбувається, в першу чергу, через відсутність інформації щодо питань ВІЛ/СНІД та стигматизацію і страх, які характерні для українського суспільства. Через це про проблему ВІЛ/СНІД люди не говорять або не звертаються до неї.

         В роботі семінару прийняли активну участь пані Лариса Савчук, голова ЦК профспілки працівників АПК України  Світлана Самосуд, координатор Міжнародного профспілкового об’єднання IUF Дмитро Степанюк. Тренінг проводила кваліфікований психолог Ксенія Лепеха.

        Впродовж 2- х днів слухачі мали змогу оцінити до і після навчання рівень своєї інформованості щодо питань тренінгу. Вивчити ситуацію з ВІЛ та СНІД в Україні та світі, дізнатися про шляхи передачі ВІЛ,особисту та пост контактну профілактику, аспекти уразливості для жінок і чоловіків, гендерні стереотипи і насильство, як фактори ризику ВІЛ-інфікування та розвитку СНІД. Розглянули такі важливі питання як процедура, принципи і значення добровільного консультування і тестування та підвищення мотивації та доступ до нього працівників.

  

     Спільно ми опрацювали можливість профспілкових організацій у зменшенні і поширеності ВІЛ та СНІД, недопустимість стигми і дискримінації у зв’язку з цим в трудових відносинах. Ознайомилися з кращими практиками і міжнародним досвідом системної роботи з питань ВІЛ та СНІД у сфері праці.

 

       36,9 мільйонів людей у світі живуть з ВІЛ. Із них 25 відсотків  не знають про свій статус, не приймають лікування і не свідомо передають хворобу.

       Щодня у світі інфікуються 5,0 тисяч осіб, щотижня -  більше 7,0 тисяч жінок у віці від 15 до 24 років.

       В Україні 0,94 відсотки від всього населення інфіковані ВІЛ. Ця цифра відноситься до тих, хто пройшов обстеження.

       Ми можемо спільно зупинити поширення ВІЛ у нашій країні насамперед відношенням до власного здоров’я і до людей, які живуть з ВІЛ.

 

Щоб дізнатися , де можна пройти тест на ВІЛ у своєму місті пройдіть за посиланням : https: // freehivtest.org.ua/uk/iocation-uk/

 

Телефони гарячих ліній :

 

0 800 500 451 – з питань ВІЛ/СНІД

0 800 500 335 – з питань гендерно обумовленого насильства

або 386

 

                                                            Надія Бурлака ,голова Жіночого комітету

                                                            Профспілки працівників АПК України