2019-02-14 12:10:26

До уваги роботодаців

 

Нагадаємо, що єдина в області санітарна лабораторія експертизи умов праці управління праці департаменту соціальної політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації кілька місяців (з 23 квітня  до 29 грудня 2018 року) не виконувала роботи з проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу, які необхідні для атестації робочих місць. Причиною зупинки такої діяльності було закінчення терміну дозвільних документів, а саме - свідоцтва на право проведення робіт і відсутністю законодавчо врегульованого Порядку атестації лабораторій.

На жаль, в цей період робітникам підприємств, у яких закінчився термін атестації робочих місць за умовами праці, не надавались пільги і компенсації за роботу в шкідливих умовах праці, не враховувався пільговий стаж роботи за Списками № 1 і № 2,  на підприємства накладались штрафи за не проведення атестації робочих місць.

На численні вимоги до законотворців та владних інституцій якнайшвидше врегулювати ці проблемні питання, врешті  Порядок атестації лабораторій був затверджений наказом Мінсоцполітики та МОЗ України № 784/1012 від 29.05.2018 р. та набрав чинності  04.09.2018 р. А тим часом деякі підприємства зі шкідливими умовами праці вимушено зверталися до тих лабораторій, у яких ще було дійсним Свідоцтво на право проведення робіт (переважно у Львівській області). Більшість же - просто чекали і не надавали робітникам пільги і компенсації та сплачували штрафи.

Згідно з законодавством, атестація робочих місць проводиться один раз у п'ять років; 2017 року в області була проведена атестація на 184 підприємствах. Загалом же кожного року  виконання таких робіт потребують приблизно від 180 до 200 підприємств.

 Лабораторія експертизи умов праці Івано-Франківщини провела відповідну роботу над оформленням документів для подання на атестацію. І ось, 29.12.2018 р. лабораторія була внесена в Реєстр Держпраці України та розпочала свою роботу.

Як запевняють фахівці  управління праці департаменту соціальної політики, лабораторія повністю забезпечена технікою, приладами, хімічними реактивами, необхідними для проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу. Отож, ласкаво просимо.

 

 Марта Павлишин