2019-02-12 11:26:56

ЧЕРГОВА СПРОБА РЕЙДЕРСЬКОГО ЗАХОПЛЕННЯ КАЛУСЬКОЇ ТЕЦ

 

31 січня 2019 року Калуською міською Радою прийнято рішення про погодження безоплатної передачі цілісного майнового комплексу ДП Калуська Теплоелектроцентраль - Нова з державної до комунальної форми власності.

Під час вищезазначеної сесії було порушено процедуру прийняття рішення. Питання не проходило через комісію з питань власності.

При обговоренні питання передачі ТЕЦ у власність міста, яке транслювалось на місцевому телебаченні і є доступне в інтернет-мережі, ряд депутатів акцентували увагу тільки на можливостях ухилення від сплати боргу КП “Водотеплосервісу” перед ТЕЦ. Такий підхід погіршить фінансовий стан підприємства і не дозволить проводити інвестиційний розвиток та оновлення генеруючих потужностей.

Прийняття такого рішення депутатським корпусом викликало негативну реакцію, адже навіть не було спроб депутатів  зустрітися з трудовим колективом, запитати, обговорити думку людей. Таке рішення викликає стурбованість щодо перспектив подальшого функціонування ТЕЦ та соціальної захищеності колективу.

ТЕЦ працює на вугіллі газової групи з Львівсько-Волинського басейну. Робота теплоелектроцентралі стабільна, безпечна та прибуткова. Своєчасно проводяться поточні та капітальні ремонти обладнання, відбувається технічне переоснащення та оновлення основних виробничих фондів, що дає можливість забезпечувати регіон електричною та тепловою енергією і вчасно виплачувати заробітну плату. В колективі створені комфортні умови праці, нема плинності кадрів, а це в сьогоднішніх умовах на ринку праці дуже важливо.

На думку колективу ТЕЦ прийняте депутатами рішення не містить обґрунтування доцільності такої передачі та перспектив функціонування ТЕЦ у комунальній формі власності, у тому числі перспектив фінансового забезпечення, проведення ремонтів та модернізації обладнання.

Станом на 01.02.2019р. Комунальне підприємство “Водотеплосервіс”, що знаходиться у власності міста, має заборгованість перед Державним підприємством “Калуська ТЕЦ - Нова” 228,5 млн.грн. (без ПДВ) за спожиту теплову енергію, що складає 39,4% вартості всіх активів ДП “КАЛУСЬКА ТЕЦ-НОВА”.

Тому, позиція колективу така: в чому логіка держави щодо передачі цілісного майнового комплексу Калуської ТЕЦ у комунальну власність міста при таких боргах комунального підприємства? Щоб «сховати» його борги?

Крім цього, директором КП “Водотеплосервіс” Яковиною І. Д. публічно у засобах масової інформації озвучена пропозиція про відмову від послуг ТЕЦ щодо постачання теплоенергії населенню через поганий стан міських мереж за рахунок переходу на індивідуальне опалення газом та на під’єднання споживачів до міських котелень, які працюють на газі. При цьому вартість тепла, яке виробляють котельні КП “Водотеплосервіс”, є значно вищою в порівнянні з  тарифом Калуської ТЕЦ на теплоенергію для населення, який є найнижчим в Україні за рахунок спалювання вугілля і складає 665,05 грн./Гкал без ПДВ. В цей же час на сесії приймається рішення про виділення 2 млн. грн. для розширення мережі індивідуального опалення з метою закриття неприбуткових котелень, які знаходяться на балансі міста Калуша в районі вулиць Рубчака та Малицької. Таким чином, у трудовому колективі є побоювання, що, перебуваючи у комунальній власності, робота підприємства буде переведена в режим котельні і ТЕЦ буде неспроможна забезпечити тепловою енергією основного промислового споживача - ТОВ “КАРПАТНАФТОХІМ”, яке в 2018 році спожило 86,2% від обсягу виробленої теплової енергії, в порівнянні з 13,7% спожитих КП “Водотеплосервіс”. Як наслідок, ТЕЦ не буде мати обігових коштів для придбання вугілля в достатній кількості для проходження осінньо-зимового періоду і вимушена буде використовувати дорогий природний газ, що призведе до подорожчання теплової енергії для всіх категорій споживачів, в т.ч. і для населення.

Враховуючи, що ДП “КАЛУСЬКА ТЕЦ-НОВА” з 01.07.2019р. буде працювати в нових умовах ринку електроенергії за Законом України “Про ринок електричної енергії” від 13.04.2017 № 2019-VIII, відпущена електроенергія ТЕЦ буде конкурентоспроможна у тому випадку, коли буде проведено реконструкцію турбогенератора ТГ-№3 з встановлення нової турбіни та переведений котлоагрегат К-№4 на спалювання вугілля. Для цього треба залучити великі інвестиції і колектив має сумнів щодо спроможності міської влади реалізувати проект реконструкції ТЕЦ.

Перебуваючи у державній формі власності теплоелектроцентраль фактично є бюджетонаповнюючим підприємством для міста Калуша та одним з найбільших платників податків в Івано-Франківській області.

Прийняття рішення про зміну форми власності не містить фінансово-економічного підґрунтя подальшого функціонування теплоелектроцентралі у комунальній власності, не враховує існуючий технічний стан та потреби у його удосконалення. Крім того, у випадку зміни форми власності теплоелектроцентралі можливе виникнення питання прийняття кадрових рішень, шляхом зміни управлінського складу підприємства, що категорично не буде сприйнято трудовим колективом, оскільки завдяки роботі нинішнього фахового складу забезпечено стабільну роботу підприємства та належний соціально-економічний рівень життєдіяльності його працівників.

Таким чином, на наш погляд здійснюється спроба знищення Державного прибуткового підприємства, внаслідок чого місто Калуш може взагалі залишитись без тепла, 650 працівників залишаються без роботи, а 3000 членів їх сімей без засобів для існування.

Такі дії щодо “Калуської ТЕЦ-Нова” ми вважаємо як антидержавні, спрямовані до умисного банкрутства підприємства.

З огляду на вищенаведене , колектив ДП “КАЛУСЬКА ТЕЦ-НОВА” та Президія Івано-Франківської обласної галузевої Ради профспілки працівників енергетики та ЕТП України звертається до Вас з проханням вивчити порушену проблему та знайти правильне рішення щодо ДП “КАЛУСЬКА ТЕЦ-НОВА” на користь колективу ТЕЦ, що дасть можливість врегулювати соціальну напругу в колективі.