2019-01-16 10:38:57

ПРАЦІВНИКИ КОМБІНАТУ ХЛІБОПРОДУКТІВ ВИБОРЮЮТЬ СВОЇ ПРАВА

 

Працівники Івано-Франківського комбінату хлібопродуктів  останні два роки пережили справжні потрясіння, про які наш читач знає з попередніх публікацій.

     Ситуація на комбінаті спонукала людей під тиском обставин звільнятися з роботи. Основна причина - «кримінальна ситуація на підприємстві», зайшлий менеджмент, який працював на свою кишеню і руйнував комбінат і колектив.

     Лише через два роки життя поволі повертається на підприємство.  Але несподівано в останні місяці 2018 року старі проблеми нагадали про себе.

     Редакція газети має в розпорядженні кілька документів, які розкривають логіку подій.

 

ОСЬ ЯК БУЛО 2016 року…

 

У листі, адресованому голові Івано-Франківської ОДА п. Гончаруку йшлося про таке: «Звертаємося до Вас, шановний пане Голово, про наведення порядку,  захист наших трудових прав і збереження державної власності на державному підприємстві «Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів».

Ми хочемо, щоб підприємство розвивалося і приносило державі дохід у вигляді податків, а людям – у вигляді заробітної плати і шанобливого ставлення до них. Але створені на підприємстві схеми не дають прибутків державі, а осідають на новостворених ПП, які в цей період розвинули  бурхливу діяльність.

Вважаємо, що потрібне  термінове втручання контрольних органів, щоб виявити зловживання у відвантаженні продукції без документів, та відповідності наявності продукції до документації на складах. Ми віримо,що рано чи пізно ці зловживання будуть зафіксовані, а винні будуть  покарані  по заслугах».

           Інше, про що писали люди голові ОДА : «Якщо проаналізувати штатний розпис на нашому підприємстві, то, як кажуть в народі, маємо « на одного раба два прораба”. Такого ніколи не було, щоб у директора числилися і помічники, і по 4-5 заступників та ще якихось інших невідомих нам людей-наглядачів, які постійно втручаються у виробництво. І це в той час, коли насправді такого напруженого виробництва у нас є приблизно 2 місяці. Новостворений комерційний відділ допрацювався до того, що підприємство має мінімальні кількості зерна для переробки, а іншу продукцію, яку викупили, чомусь не реалізують. То де ж обігові кошти, куди діваються, як розподіляються?

Думаємо, що в державі є органи, які мали б звернути на це увагу.

          Спостерігаємо, як на підприємстві появляються різні «спеціалісти», прийняті на роботу, проте, їх обов’язки – це комерційна таємниця, а також є ” мертві душі”, яких на підприємстві фактично не буває місяцями, зате  їм справно нараховується зарплата: наприклад, на прізвища ( Холод, Сікорський і т.д.). Оплачуються різні види відряджень на великі суми, виконуються різні замовлення – проекти, реалізації яких  в житті, чи якоїсь бодай  модернізації ми не бачимо.

           Почали в нас відновлювати лінію гречки і штат розробили, але жодного кілограма гречки на обробку не прийнято. Така сама історія з макаронною лінією та фасувальним цехом: ніби щось відновили, гроші потратили, а робота не налагоджується. Окремі ділянки  натомість укомплектовані на 50-60%, штатні розписи так сформовані, що організувати виробничий процес дуже нелегко. Багато висококваліфікованих працівників змушені були звільнитися із-за змушування їх чинити протиправні дії та через погрози для них особисто і членів їх сімей, хоч пропрацювали вони на підприємстві по 20-30 років.

Вивозять все і вся, здебільшого, без документів.

Підозрюємо, що варто перевірити особові справи новоприйнятих керівників, бо таке враження, що вони втекли з колоній  та  знайшли прихисток у нас. Репетують, вживають нецензурну лайку, людей обзивають бидлом і недоумками, погрожують.

          Нам не видають спецодяг та засоби захисту; на підприємстві  погані санітарно-побутові умови. Таке враження, що ми не в Україні, не на нашій землі. Боїмося своєї тіні, як в рабстві. Питань багато, а відповіді не знаємо від кого чекати.

Тому, звертаємося до Вас, як до представника гаранта нашої Конституції в області, з проханням втрутитися, допомогти позбутися цієї чуми і призначити керівників, які би працювали на державу і трудових людей.

Заздалегідь вдячні Вам. Підписатися боїмося,бо розправляться.

          

                                        Трудовий колектив комбінату хлібопродуктів. 

                                                               14.12.2016 року.

 

 

Поки влада вивчала питання,зверталася до власника – Міністерства аграрної політики України, правоохоронних органів,які не дуже активно реагували на всі звернення, пройшло довгих 2 роки.

              

 

ОСТАННІ ПОДІЇ… ГРУДЕНЬ 2018 року

 

      Служба безпеки України таки відкрила кримінальне провадження щодо попередніх керівників цього державного підприємства. Попри величезну працю всіх інституцій влади та галузевої профспілки, нового керівництва комбінату залишилися величезні борги,що є перешкодою для швидкого відновлення підприємства та трудового потенціалу.

     Важкий фінансовий стан зумовлений кількома причинами: необхідністю повернення 8 422 752,88 грн. бюджетної позички, отриманої ще в 1995-1997 роках та відшкодування вартості зерна Держрезерву на суму 8 457 594,90, яке самовільно використано в 2003 році.

      Зараз керівництво підприємства в міру фінансової можливості проводить ефективну роботу по відновленню виробництва, формуванню трудового колективу, розтермінуванню боргів, набутих «попередниками». Свідченням цього є фінансові показники, зокрема, обсяг реалізації (товарів, робіт, послуг) за період з червня по листопад 2018 року становить 9 018 415,00 грн.

      За період з 01.06.2018 по 01.12.2018 Івано-Франківським міським судом задоволено уже 26 позовів працівників ДП «Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів» про стягнення заборгованості із виплати нарахованої, але не виплаченої заробітної плати працівникам за період з жовтня 2017 по травень 2018 року  на суму 453 016,19 грн. Крім того, рішеннями судів поставлено стягнути компенсацію та середній заробіток за час затримки із виплати на суму 92 282,81 грн . Ці рішення  також виконані.

         У листопаді 2018 року між профспілковим комітетом від імені трудового колективу та роботодавцем укладено Колективний договір на 2018-2022 роки, який регламентує в рамках трудового законодавства України

всі внутрішні питання життєдіяльності.    

   В результаті фахової роботи менеджменту комбінату вдалося, в основному, поновити всю документацію підприємства, яку знищили і викрали «попередники», укласти ряд мирових угод щодо відтермінування колишніх боргів.

 

ЧОМУ Ж У КОЛЕКТИВІ ЗНОВУ НЕ СПОКІЙНО ?

 

     Для того, щоб погашати борги, набуті «рейдерами» з мовчазного споглядання силових органів і виконавчої служби, необхідно надати підприємству можливість ритмічно працювати, виплачувати заробітну плату найманим працівникам і обслуговувати  давні борги, не створюючи нових.

 

   Проте, виконавча служба періодично накладає арешт на рахунок Державного підприємства «Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів», який призначений, в тому числі, для виплати заробітної плати. Це унеможливлює своєчасний розрахунок по заробітній платі та проведення інших виплат працівникам та призводить до порушення конституційних прав людей.

 

    Напередодні Нового року в черговий раз виконавцем Івано-Франківського  МВ ДВС Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області безпідставно ( як вважають керівництво і трудовий колектив  ) було заблоковано рахунок підприємства.

    Керівництво і профком забили на сполох – звернулися в обласну раду профспілки за підтримкою і допомогою, направили лист в облдержадміністрацію від імені колективу. Розпочався тиждень активних переговорів і «виборювання» зароблених грошей. Основною мотивацією для профспілки було не залишити людей без засобів до існування у період новорічно-різдвяних свят. Про святковий настрій вже не йшлося…

Голова облради профспілки Надія Бурлака зустрілася з керівником міської виконавчої служби,профільним керівництвом агропромислового комплексу облдержадміністрації і подала високопосадовцям відповідні звернення від президії обласної ради профспілки.

 Активна позиція колективу і Профспілки  знову відновила  широкий діалог сторін, що таки  дав свої позитивні результати.

 

 

ДОБРА НОВИНА. 2019 рік…від керівника підприємства                                     А.М. Веркальця і голови профкому О.І.Шадріної :

 

                                                                           Першому заступнику голови     

                                                              Івано-Франківської облдержадміністрації    

                                                                          п. Савці М.В.

«На звернення до Вас керівництва і профспілкового комітету ДП «Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів»  від 21.12.2018 року № 843 повідомляємо, що спільними зусиллями трудового колективу ,обласної ради профспілки і облдержадміністрації 29.12.2018 року розблоковано рахунок підприємства.

       Працівникам ДП «Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів» 29.12.2018 року виплачено зарплату і сплачено обов’язкових платежів до бюджету на суму 481,0 тис.грн.

       Вдячні Вам за підтримку трудового колективу».

       У зв’язку із передноворічною ситуацією у колективі комбінату хлібопродуктів  президія обласної ради профспілки працівників харчової та переробної промисловості звернулася до Міністерства аграрної політики як до власника державного  підприємства про необхідність більш ефективно управляти державною власністю.

       «Звертаємося до Вас, як власника Державного підприємства «Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів», очолити процес відновлення виробництва, сприяти укладенню мирових угод   з кредиторами, які безпосередньо відносяться до сфери впливу Міністерства. Звернутися до Міністерства юстиції про недопустимість блокування рахунків виконавчими службами без попереднього вивчення реальної фінансової ситуації і стану укладення мирових угод, а також  максимально підтримати колектив у новому виробничому сезоні ».

 

      Давнє гасло профспілчан, що «права не дарують, їх виборюють» справджувалося не один раз. Колектив комбінату хлібопродуктів також в цьому пересвідчився.

 

                                                                             Надія БУРЛАКА

                                                                             Марта ПАВЛИШИН