2018-12-17 11:41:40

РІК ЩО МИНАЄ , ПРОФСПІЛКА ДЕРЖСЛУЖБОВЦІВ. З НОВИМ РОКОМ, З РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ

 

Неодноразово протягом року ініціювали перед Президентом та Урядом України питання якнайшвидшого прийняття нового Закону України «Про місцеве самоврядування», який є важливий для майже половини наших спілчан – посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Продовжували роботу з вдосконалення соціального діалогу на рівні області. На належному рівні виконується Угода між обласною державною адміністрацією, обласною радою та обласною організацією профспілки працівників державних установ на 2017-2020 роки, яка сприяє покращенню умов праці, соціально-економічного захисту працівників державних установ. Аналогічні Угоди підписані і виконуються на районних рівнях.

Приємно, що в держустановах відсутні випадки незаконного звільнення з роботи та виробничого травматизму. Під час реорганізацій, які проводиться в рамках утворення об'єднаних територіальних громад, практично всюди забезпечуються трудові права та гарантії працівників.

Завдяки спільним зусиллям Центрального комітету та територіальних органів Профспілки вдалося в цьому році не допустити зменшення фонду оплати праці райдержадміністрацій за рахунок скорочення чисельності працівників на 30 відсотків.

Працівниками апарату обкому Профспілки, головами територіальним профорганізацій постійно надається практична і методична допомога з укладання колективних договорів, здійснюється контроль за виконанням взятих зобов'язань.

Станом на 01.04.2018 року укладено 241 колективний договір, або 92,7 % від кількості первинних профспілкових організацій, які охоплюють 10943 осіб, або 96,2 % від загальної кількості працюючих. Всі колдоговори зареєстровані у відповідних державних органах.

Виборними органами Профспілки здійснюється громадський контроль за дотриманням роботодавцями законодавства про працю, проведено 28 перевірок, за результатами яких встановлені окремі порушення трудових прав працівників в частині надання їм відпусток, обчислення стажу роботи, преміювання, попередження про зміну істотних умов праці.

З метою покращення обізнаності спілчан з діяльністю Профспілки, законодавством про працю систематично проводяться семінари-навчання для профактиву, голів та членів молодіжних рад та Профспілкової асоціації молодих сільських голів Прикарпаття.

У році, який минає, нам вдалося покращити якість навчання спілчан. Завдяки співпраці Центрального комітету Профспілки з шведською профспілкою ST створено Центр профспілкових знань, а в м.Луцьку відкрито його Західний регіональне представництво, де отримали знання 200 профактивістів.

Загалом за 2017/2018 навчальний рік проведено 65 семінарів-навчань, участь в яких взяли 2620 осіб.

В обласній організації є багато бажаючих, які пройшли навчання за шведськими програмами, спробувати себе у ролі тренера Профспілки. В наступному році ми плануємо залучати їх до організації навчання для спілчан на місцях.

 У 2018 році покращено комунікацію з спілчанами. В соціальній мережі facebook  створено різноманітні групи: ІФ облорганізація профспілки, голови первинних профспілкових організацій, голови РК, МК, дописи у яких читають понад 1,5 тисячі осіб. Таким способом маємо можливість донести до наших спілчан інформацію з офіційних джерел про внесення змін до законодавства, інформувати про наші новини, анонсувати події. Плануємо створити акаунти і в інших соціальних мережах, запустити канал на YouТube.

Про успіхи будемо інформувати читачів на сторінках газети «Єдність» та на наших сторінках в соціальних мережах.

Насамкінець хочу усіх привітати з Новим 2019 роком та Різдвом Христовим! Нехай ці свята увійдуть у Ваші домівки світлою радістю, принесуть міцне здоров'я і добробут, благополуччя, достаток, мир та щастя.