2014-08-04 13:51:30

Профспілки і Парламент – чи може бути результативна співпраця?


На сьогодні право законодавчої ініціативи мають Президент, Уряд і народний депутат. Перші два законодавця мають складну і довготривалу процедуру погодження з усілякими відомствами будь яких законодавчих пропозицій і на кожному рівні таких погоджень чиновники перестраховують і вимивають із проекту будь яку конкретику. Народні ж депутати значно вільніші при поданні від себе законопроектів, але через їх партійний окрас виникають багатоаспектні проблеми щодо ідеології та позиції партії, суспільного сприйняття політлідерів і між партійних відносин в середені Парламенту – суттєво знижує вірогідність підтримки законопроекту під час голосування.
При опрацюванні змін до Конституції Федерація профспілок України внесла до всіх робочих груп, до Уряду і наступні варіанти права найбільших громадських організацій на представлення своїх законопроектів, які мають бути зареєстрований і розглянутий ВРУ:

- у разі зібрання 100 тисяч підписів під законопроектом;

- у разі подання законопроекту від Національної тристоронньої ради соціального партнерства

- у разі подання від Спільного представницького органу всеукраїнських об’єднань профспілок.

На нашу думку, кожен з цих варіантів має бути реалізовано, чи в гіршому варіанті один з них.

Однак час плине і можновладці традиційно намагаються не помічати проблеми в трудовій сфері і намагання профспілок внести пропозиції по їх розв’язанню. Уроки Майдану незасвоєні політверхівкою.



Власне, що мають в такій ситуації робити найбільші громадські об’єднання – профспілки?

= Мітингувати, пікетувати, блокувати, штурмувати, перекривати….?

= Лягти під якусь партію і через неї хоч щось проштовхувати в Парламенті?

= Загравати з Урядом, щоб він мал-мало враховував профспілкові ініціативи?

= Створювати свою партію і йти на вибори?

= Скиглити, що їх не чують?

= А може розпустити профспілки, щоб не бовтались під ногами у нашого оліго-кріменало-тіньового бізнесу?

Вірогідно слід робити все перераховане (напевне без останніх двох варіантів), а може все ж є  кращі думки? Чи слід визначити щось одне із названого меню та використовувати його по повній???

Колеги, друзі , просимо висловитись щодо Вашого бачення пробивання через Парламент законопроектів в сфері праці та соціально-економічного розвитку, які потрібні суспільству, а не окремим партіям.

Буду вдячним за дискусію на моїй сторінці Фейсбуку https://www.facebook.com/sergey.kondryuk чи сторінці співтовариства також Фейсбук - ПрофЛідер - https://www.facebook.com/proflider , або надсилайте свої думки на мою електронку kosm@fpsu.org.ua

Користуючись нагодою направляю Вам листи- вимоги щодо зупинки і виправлення анти трудових рішень

З повагою і надією спільного віднайдення розумного рішення Сергій КОНДРюк