2018-03-28 11:42:03

В Івано-Франківську освітяни та медики вийшли на мітинг протесту під адмінбудинок

 

«Профспілки відмежовуються від політичних гасел, натомість соціально-економічні питання – це їхня прерогатива. Тому, як зазначив у своєму виступі перший заступник Голови Ради профспілок області Володимир Уєвич, підтримують законні вимоги освітян та медиків, і готові очолити протестні акції, адже люди страйкують за гідну зарплату та належні умови праці, за погашення боргів по зарплаті. Бідність не може бути нормою для працюючої людини, тим більше, для елітних галузей, якими є освіта та медицина».

"Ми вийшли на акцію не тому, що хочемо якихось великих привілеїв; нам не вистачає до кінця року тільки на зарплату 220 мільйонів по області. Окрім недофінансування, є й інші очевидні проблеми: рівень заробітної плати є сміхотворним, хоч ми і продукуємо найцінніший продукт – здоров’я нації”, – розповіла Наталія Бирчак, голова обласної організації профспілки  працівників охорони здоров’я області. Також очевидним є нині, що держава переклала на медицину свою безвідповідальність за стан здоров’я людей: важка демографічна ситуація,  неможливість пацієнтів за свої мізерні зарплати і пенсії придбати ліки, вчасно оздоровитися. Зрівнялівка в оплаті праці висококваліфікованих і технічних працівників, оптимізація  призвели до того, що відбувається значний відтік висококваліфікованих кадрів за кордон. Так, потрібна реформа, але в правовому полі. Інакше не буде ані кому, ані для кого проводити такі «так звані реформи". - зазначила Наталія Бирчак.

Як виголошували  інші промовці-медики, «медицина в Україні тримається на ентузіазмі та коштах пацієнтів. І це «фіговий листочок», що за Конституцією держави, освіта та медицина у нас безоплатні. Сьогоднішня акція, - «це крик душі, тому що всіх нас «дістало!».

"Ми надіємося, що цей протест буде дзвінком до владних верхівок, бо ця хвиля матиме продовження", адже всі області висловили підтримку нашим вимогам, з якими нині ми стоїмо тут, - звучало у виступах.

"Всі кажуть, що освіта - це основна галузь і добре фінансується, але це важко слухати. Адже уряд цинічно бреше нам у вічі. Освітянам навіть  по субвенції не вистачає 47 мільйонів гривень, - зазначив керівник міської профспілки освітян Андрій Дем’янчук. - Різницю, яку зроблено між педагогами і іншими працівниками шкіл і дошкілля – вражаюча та розсварює людей. Така політика є неприпустимою».

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, який коштами міського бюджету розвитку наразі покриває велику нестачу, щоб бюджетні галузі трималися на плаву, не скриває: «проблеми є і вони, на жаль, зростатимуть. Минулого року через неможливо ми знайшли додатково  62 мільйони, цього року такої можливості не буде ", - каже міський очільник.

Заступник міського голови Олександр Левицький зазначив, що доводиться лиш дивуватися, як  часто державні циркуляри згори суперечать одні одним, як людей стикають лобами, щоб розсварити: одним законом треба виплачувати різні доплати, стимулюючі за престижну працю, іншим циркуляром – економити, щоб коштів вистачало. А коштів тих апріорі закладено з дефіцитом на два-три місяці…І будь мудрим.

Якщо до громади не прислухаються, то медики та освітяни готуватимуться до всеукраїнської акції протесту.

“Якщо реакція буде негативною, ми підемо на подальші кроки”, – зазначили профспілкові лідери. Свою підтримку медикам та освітянам висловили профспілки всіх областей.

Протестувальники у перших рядах викрикували гасла, дзвонили у шкільні дзвоники, якими традиційно відкривають і закривають навчальний рік.

За результатами акції протесту прийнято дві резолюції, які виголосили Н.Бирчак та А.Дем’янчук.