2018-02-21 12:16:51

«Якщо влада стає…безперервною змовою»

 

Перед початком діалогу присутні вшанували Хвилиною мовчання воїнів Небесної сотні, які загинули на Майдані Гідності чотири роки тому, відстоюючи справедливість.

У своєму виступі Ульванська Я.С. відзначила конструктивну працю виконавчого органу Тристоронньої соціально-економічної ради та детальніше зупинилася на питаннях, які доводилося вирішувати впродовж минулого року партнерському колегіальному органові. Чи не найскладніші питання – ті, що пов’язані з працею та зайнятістю населення, боргами із зарплати, конфліктними ситуаціями на підприємствах (зокрема на Бурштинській ТЕС, через різні позиції профспілок та адміністрації). Особливо складними та, навіть, катастрофічними, за словами Я.Ульванської, є процеси в бюджетній сфері щодо поточних і очікуваних боргів із зарплати. Як озвучив ці цифри у своєму нещодавньому звіті голова ОДА та фінансисти області, йдеться про дефіцит у сумі, не менше 500 млн. грн. для зарплат бюджетників на 2018 рік.

Задля розуміння ситуації, були пояснення доповідачки, що почасти, вирішення питання в окремих районах залежить не стільки від браку грошей, як через існуючі там бюджетні порушення та небажання окремих керівників брати солідарну участь у виплаті зарплати. (Було запропоновано створити робочу групу з вивчення таких фактів та прийняття рішень по конкретних районах і керівниках). Також нерозв’язаним досі і конфліктним в колективах є питання, що працівники освіти – вчителі і технічні працівники - отримують зарплату з різних бюджетних асигнувань.

Тривожною є ситуація з непередбачуваними наслідками в питанні медичної реформи. Я.Ульванська озвучила цифру, що приблизно 60 тисяч кваліфікованих лікарів та медперсоналу виїхали з України в пошуку гідної оплати праці. Адже першим «млинцем» п.Супрун стала практично зрівнялівка в оплаті праці молодшого персоналу і фахівців-медиків.

Пані Ульванська зазначила, що в області (з участю трьох сторін соціального діалогу) зараз напрацьована реальна програма зайнятості населення (очікуваний прогноз - створення біля 7 тисяч нових робочих місць). Головним завданням назвала збереження трудового потенціалу країни та наближення зарплат до нового визначення – зарплат рентабельних. Не мінімальних, а рентабельних, які даватимуть людям мотивацію працювати.

На акценті , що бюджетникам не стане краще, ані країні, доки не запрацює виробництво, побудував свій виступ В.Скригунець. Проблемними питаннями об’єднання   роботодавців назвав велику кількість підприємств-банкрутів, які в цьому стані висять по 10-15 років. А впливу на арбітражних керуючих, які з’являються, як «парашутисти», область немає.

Чималу увагу промовець приділив безробіттю, маніпулятивним процесам, які мають місце, коли людина, що стоїть на обліку в Центрі зайнятості та отримує допомогу по безробіттю, десь ще неофіційно працює. Пропонував мотивувати роботодавців відкривати місця для безробітних та отримувати кошти Центру зайнятості на оплату праці таким людям, що є більш ефективним способом підтримки людей. Адже 98 % коштів ЄСВ (єдиного соціального внеску)  – це допомога безробітним.

Не менш переконливим в окресленні протиборчих стосунків влади і профспілок був виступ голови РПО Басюка І.Є. Найгостріші акценти промовця стосувалися розподілу результатів праці. Адже в окремих сферах менеджмент (як і ті ж депутати ВР) отримує зарплату і винагороди за рахунок бюджету в розмірі сотень тисяч. Тоді як працюючи в офіційному секторі економіки, сплачуючи податки й тримаючи на плечах країну -  рядова людина ледве виживає. Жодної мотивації для молодих спеціалістів жити і працювати в своїй країні. Найгірше, що Центральні органи влади так «заполітизувалися», що не бачать і не чують власний народ, прирікають його на виживання і вимирання.

Насторожують процеси знищення екстреної медичної допомоги, відстояти яку закликають громадськість медики та профспілки.

Відтак, учасники Тристоронньої СЕР  готуватимуть знову і знов офіційні Листи, з роз’ясненням владі неприпустимості кроків, які нав’язують нам із зовні. Натомість, вкотре радитимуть і застерігатимуть, щоб лідери держави прислухалися до голосу народу і повернулися до реалій, в який живе країна.

 Все це розпалює нелюбов людей до влади, радикалізм і злочинність, породжує зневагу світового товариства, невпевненість у завтрашньому дні, біль і розчарування. Чи за це стояв і помирав Майдан?

Зрештою, зазначив І.Басюк, виникли питання історичного масштабу, які навряд чи ставились би окремими політиками держав-сусідів за умов, коли в країні владою сповідувалась би  справедливість та цінувалася кожна людина.

Актуальними були виступи також голів обласних профспілкових організацій -  працівників освіти (М.Габорака), енергетики та електро-технічної промисловості (В.Гриньківа), харчової та переробної промисловості (Н.Бурлаки). Промовці звернули увагу на кричущі факти в їхніх галузях, внесли конкретні пропозиції до наміченого плану спільних дій, який створювався учасниками діалогу паралельно з підписанням Тристоронньої Угоди. За цими пропозиціями доля конкретних людей і конкретних підприємств (державних підприємств), на яких схрестилися інтереси політичних та оліхархічних кланів.

Базовими вимогами для всіх сторін діалогу за домовленістю сторін стануть питання гідних робочих місць і конкурентоспроможної зарплати, відродження виробництва.

    Марта.Павлишин