2014-07-24 12:15:56

ФПУ: треба зупинити наступ на права трудящих


У прес-конференції також взяли участь заступник Голови ФПУ, голова правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття Сергій Кондрюк, голова Профспілки працівників державних установ України Тетяна Нікітіна, радник Голови Профспілки працівників вугільної промисловості України Юрій Білуха.
Профспілковий лідер поінформував, що 21 липня 2014 р. Уряд вніс на розгляд до Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік», яким передбачається подальший наступ на трудові права та гарантії працівників, зокрема:

- зупинення дії Закону України «Про індексацію грошових доходів населення", передбачивши особливий порядок індексації грошових доходів населення, що визначається Кабінетом Міністрів України у межах бюджетних видатків»;
- зупинення на необмежений термін застосування норм ст.26 Закону України «Про відпустки» та ст.ст. 32, 56, та 84 Кодексу законів про працю України в частині обмеження терміну відпустки без збереження заробітної плати, необхідності повідомлення не пізніше ніж за два місяці та погодження з працівником встановлення режиму роботи на умовах неповного робочого часу;

- надання права керівникам бюджетних установ у межах бюджетних призначень без згоди та попередження працівників встановлювати для них режим роботи на умовах неповного робочого часу та надавати відпустки без збереження заробітної плати на визначений цими керівниками термін;

- здійснення керівниками центральних органів виконавчої влади та інших державних органів, а також керівниками інших бюджетних установ та підприємств, установ і організацій заходів щодо оптимізації штатної чисельності працівників, зменшення або скасування стимулюючих виплат, підвищень посадових окладів, зменшення надбавок і доплат, які встановлені у граничних розмірах та ін.



«Цей законопроект може звузити або навіть заборонити використання норм трудового законодавства, які містяться в чинному законодавстві. Ці норми можуть дійсно бути обмежені, але лише за умови введення військового стану», - сказав Григорій Осовий.



Голова ФПУ зазначив, що в законопроекті передбачено зміна порядку індексації доходів населення, що призведе до зниження купівельної спроможності пенсіонерів і значно погіршить життєвий рівень населення. Також Кабмін пропонує надати керівникам бюджетних установ можливість без згоди й попередження працівників встановлювати режим неповного робочого дня й відправляти у відпустку без збереження заробітної плати на визначений керівниками термін. Крім того, за словами Голови Федерації профспілок, у законопроекті передбачено «заморожування» соціальних стандартів і гарантій, тоді як, приміром, розмір мінімальної зарплати і так знаходиться на рівні нижче прожиткового.



Григорій Осовий також підкреслив, що зміни до Держбюджету мають обговорюватися з громадськістю, чого не було зроблено, тому він закликає Уряд налагодити конструктивний соціальний діалог із суспільством.



Як повідомив Голова ФПУ, профспілки звернулись до відповідальних за реалізацію антикризових заходів, а саме – до Міністерства фінансів України, Міністерства соціальної політики, Нацдержслужби, Мінпаливенерго, Мінінфраструктури та безпосередньо до Прем’єр-міністра України, з проханням мінімізувати наслідки від їх впровадження.



У відповідь на звернення ФПУ зокрема стосовно дискримінації в оплаті праці держслужбовців Мінсоцполітики повідомило, що вважає питання підвищення рівня заробітної плати та упорядкування умов оплати праці державних службовців нижчої та середньої ланки таким, що потребує нагального вирішення. Разом з тим, за інформацією Мінфіну реальні джерела покриття додаткових видатків на реалізацію вищезазначеного відсутні.
Які ж шляхи виходу з кризи бачать профспілки? Як проінформували представників ЗМІ Голова ФПУ Григорій Осовий та заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, Федерація профспілок України бачить необхідність:

- у запровадженні програми дій з метою створення умов для суттєвої активізації економіки та збереження й розвитку робочих місць, вітчизняного виробництва в цілому, як основного джерела наповнення Держбюбджету та захисту від безробіття;
- у необхідності профспілкам боротися за мінімізацію негативних наслідків від економічної кризи та активно працювати над закладенням соціально прогресивного фундаменту нової посткризової економіки;
- у формуванні «дорожньої карти» подолання зон дискримінації та несправедливості у сфері праці (на регіональному, галузевому і національному рівнях), щоб вона стала основою будь-яких переговорів і укладання угод між сторонами соціального діалогу, зокрема, при підписанні нової Генеральної угоди.

Заступник голови Федерації профспілок України, голова правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття Сергій Кондрюк у своїй доповіді зокрема зазначив, що працівники – члени профспілок налаштовані рішуче й виступають категорично проти законопроекту про зміни до Держбюджету-2014.

«У випадку якщо Рада не почує наші заклики й прийме такий законопроект, члени профспілок закликають нас до серйозних протестних дій», - сказав він. Сергій Кондрюк також прогнозує значний зріст безробіття в Україні. «Сьогодні в Державній службі зайнятості зареєстровано близько 400 тис. безробітних. Як мінімум, ми на кінець цього року будемо мати 600-800 тис., тобто в 1,5-2 раза більше», - сказав він.

Представник профспілок додав, що за оцінками роботодавців і профспілкових експертів, кількість безробітних в нашій країні може перевищити 1 млн осіб. «Ми очікуємо, що взимку буде пік безробіття в країні», - додав заступник Голови ФПУ. За його словами, зараз, в середньому, на одну вакансію в Україні претендує 9 осіб.

У свою чергу Голова Профспілки працівників державних установ України Тетяна Нікітіна зазначила, що профспілки звернулися з відкритими листами до Уряду, профільних міністерств, депутатів із закликом, щоб зміни до Держбюджету було переглянуто й не було прийнято в такому вигляді.
«Ще вчора профспілка відвезла всі листи-звернення до всіх депутатів, до всіх комітетів, до голови Верховної Ради. Ми закликаємо всіх депутатів не голосувати за цей законопроект», - сказала Тетяна Нікітіна.
Про складну ситуацію, що виникла на сході нашої країни, через проведення антитерористичної операції та загрози закриття шахт і втрати робочих місць розповів представник Профспілки працівників вугільної промисловості України Юрій Білуха.


Він наголосив на необхідності збереження встановлених законодавством пільг і соціальних гарантій для шахтарів, а також розкритикував урядову програму щодо створення робочих місць у Луганській і донецький областях, в якій не передбачено конкретних механізмів збільшення зайнятості населення, проте наслідком її впровадження може стати закриття вугільних шахт.

Видео-запис прес-конференції: http://www.unian.net/multimedia/video-1/1076-vlast-hochet-uvelichit-sredstva-pensionnogo-fonda-za-schet-fondov-sotsialnogo-strahovaniya.html


Інформаційно-аналітичний центр ФПУ